w ,

Ozdoby choinkowe – wyzwanie dla małych cukierników

Wystarczy wyposażyć nasze pociechy w ułatwiające pracę produkty Cukru Królewskiego i pozwolić rozwinąć im skrzydła wyobraźni, a wspólne pieczenie będzie nie tylko doskonałą lekcją prac kuchennych, ale również wspaniałą zabawą zachęcającą do pomocy w przyszłości.

Ozdoby choinkowe z dawnych lat
Dla dzieci prace związane z wypiekiem ciast mogą na pierwszy rzut oka być mało atrakcyjnym zajęciem. Ale jeżeli poprosimy je o pomoc w przygotowaniu piernikowych ozdób na choinkę i wyposażymy w odpowiedni „sprzęt”, z pewnością entuzjastycznie podejdą do zadania. Udekorowana domowymi pierniczkami, orzechami, cukierkami czy suszonymi plastrami pomarańczy choinka, dla nas będzie sentymentalnym powrotem do przeszłości, a nasze dzieci z pewnością zainspiruje do pomocy w przyrządzaniu również innych potraw i nie tylko od święta.

Cukier inspiruje, uczy i bawi
Pamiętajmy o tym, że dzieci angażują się w prace kuchenne, ale pod warunkiem, że pozwalamy im na odrobinę samodzielności. Oddajmy więc w ich ręce dekorację pierniczków i innych świątecznych wypieków. Nawet najbardziej niechętne do pomocy w kuchni pociechy mogą zmienić zdanie, jeśli do dyspozycji będą miały cukier puder w młynku Cukru Królewskiego. Łatwe i precyzyjne dozowanie jakie gwarantuje tuba z młynkiem, eliminuje konieczność używania sitka. Tym samym, każdy maluch może zostać mistrzem cukiernictwa, a jednocześnie rodzice nie muszą martwić się o nadmierny bałagan w kuchni. Kolejną słodką zachętą do pomocy przy wypiekach, może być cukier perlisty marki Cukier Królewski. Można używać go zarówno przed, jak i po pieczeniu, a nawet dodawać do samego ciasta, gdyż jego śnieżnobiałe, nieregularne perełki nie zmieniają konsystencji, ani koloru nawet pod wpływem wysokiej temperatury. I tu nasze pociechy mają się czym wykazać. Mogą pomagać przy wyrabianiu masy dosypując cukier, mogą wwałkowywać cukier perlisty w ciasto lub obsypywać nim słodkości tak przed, jak i po wypieku. Podczas wspólnych prac przy świątecznych ciastach i ciasteczkach z pewnością pomocny okaże się również cukier biały i trzcinowy w kartonie z zakrętką. Ze względu na drobne kryształki, które szybko się rozpuszczają, cukier ten stanowi idealną bazę do wszelkich wypieków. Natomiast dzięki opakowaniu wyposażonemu w dozownik i miarkę nawet nasze dzieci nie będą miały problemu z odmierzaniem wskazanej przez rodziców ilości cukru.

Pierniczki

Składniki (wersja miodowa)
400g mąki pszennej
190g sztucznego miodu
80g zwykłej margaryny
20g proszku do pieczenia
1/2 szklanki drobnego cukru trzcinowego „Cukier Królewski”
2 małe jajka
1 łyżeczka sody

Składniki (wersja korzenna)
400g mąki pszennej
100g drobnego cukru trzcinowego „Cukier Królewski”
40g zwykłej margaryny
5g mielonych goździków
1/5 szklanki kakao
Żółtka z 6 jaj
4 czubate łyżeczki mleka w proszku
4 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta sody

Dekoracja:
Cukier perlisty „Cukier Królewski”

Sposób wykonania:

Faza I
Wersja miodowa
Mąkę pszenną wyrabiamy z jajkami, tłuszczem, cukrem trzcinowym „Cukier Królewski” i miodem. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i sodę.

Wersja korzenna
Mąkę pszenną wyrabiamy z żółtkiem, tłuszczem, mlekiem w proszku i cukrem trzcinowym „Cukier Królewski”. Następnie dodajemy kakao, przyprawę do piernika i goździki. Całość mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą.

Faza II
Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość 3-5mm i wycinamy foremką gwiazdki. Układamy pierniczki na blasze pokrytej papierem do pieczenia, dekorujemy cukrem perlistym „Cukier Królewski” delikatnie go wklepując. Pieczemy w temperaturze 175°C przez około 9-12 minut.

SŁODKICH ŚWIĄT

Avatar photo

Napisane przez Open Media

Wycieczka do jedynego w Polsce Muzeum Cukrownictwa

Cyberzagrożenia w 2012 roku – prognoza Kaspersky Lab