w ,

Zakazywać, czy wychowywać? – pyta branża piwowarska

Nad tą problematyką pochylili się przedstawiciele branży piwowarskiej z całej Europy, gremium ekspertów m.in. z MSWiA, PARPA czy Policji oraz organizatorzy –Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego i Brewers of Europe. Ich celem było wypracowanie realnych i mierzalnych środków do realizacji postulatów oraz nakreślenie roli dla poszczególnych podmiotów, którą mogą wypełnić w trakcie procesu kształtowania nowej kultury spożywania alkoholu.

Wychowanie i zakaz idą w parze

Uczestnicy seminarium wielokrotnie podkreślali konieczność aktywizacji dwóch płaszczyzn działania: wychowawczej i restrykcyjnej.

„Zakazywać czy wychowywać – to nie jest realny dylemat” – przekonywał prof. Jerzy Mellibruda, psycholog i były dyrektor PARPA –„Potrzebne są różne rodzaje działań, zarówno wychowawcze, jak i prawne. Nikt nie ma wszak wątpliwości, że zakaz sprzedaży alkoholu niepełnoletnim powinien być utrzymywany. Kluczową rolę w kreowaniu postaw młodych ludzi względem alkoholu odgrywa jednak wychowanie.”

Wtórowała mu dr hab. Dominika Maison z Uniwersytetu Warszawskiego – „Normy reagowania na alkohol w rodzinach są różne i jak wynika z badań, które prowadziłam, w domach, w których funkcjonują bardzo silne zakazy, nastolatki wykazują większą skłonność do przekraczania granic w piciu alkoholu na imprezach. Dzieci, które pierwszy raz próbowały alkoholu przy rodzicach, piją często mniej ryzykownie.”

Do tych wniosków przychylił się także James Bartlet z brytyjskiego think-tanku Demos , który podkreślał rolę rodziców w wychowaniu swoich dzieci na odpowiedzialnych konsumentów – „Z naszych badań jednoznacznie wynika, iż to właśnie sposób w jaki rodzice rozmawiają z dziećmi oraz ile czasu, zaangażowania i troski im poświęcają, decyduje zarówno o tym, kiedy młody człowiek sięgnie po alkohol, ale też jak będzie go używał.”

Przykład idzie z zewnątrz

W trakcie konferencji, czas na zaprezentowanie sprawdzonych rozwiązań problemów alkoholowych, mieli także zagraniczni goście. Do czerpania pełnymi garściami z doświadczeń „Brewers of Spain” , namawiał Jacopo Olala , dyrektor tej organizacji. Programy edukacyjne w Hiszpanii należą do największych pod względem zasięgu i zaangażowania różnorakich podmiotów legislacyjnych.

Innym przykładem prezentowanym w trakcie konferencji, była portugalska Organizacja Producentów Piwa , która w ramach Krajowego Planu Zwalczania Problemów Alkoholowych, podejmuje działania zmierzające w kierunku samoregulacji reklamy, eliminowania prowadzenia pojazdów po alkoholu czy ochrony nieletnich, a także tworzy wzorce odpowiedzialnej konsumpcji.

Na polski grunt

Branża piwowarska w Polsce od wielu lat podkreśla palącą potrzebę stworzenia forum, na którym możliwa będzie wymiana idei i gotowych pomysłów, które wdrażane będą następnie w naszym kraju. Warszawskie seminarium było próbą stworzenia polskiego odpowiednika zagranicznych grup, które zajmują się badaniem wpływu alkoholu na lokalną społeczność i przeciwdziałaniu pojawiających się na tym polu problemów. Dominuje opinia, że takie forum powinno być otwarte dla wszelkich instytucji, organizacji czy środowisk chcących uczestniczyć w rozwiązywaniu tych problemów: administracji państwowej, organizacji pozarządowych, think tanków czy ośrodków naukowych. Seminarium „Edukacja Obywatelska – Alkohol a Społeczeństwo” było w założeniu pierwszą próbą zebrania środowisk, które powinny być zaangażowane w tę problematykę. Jego uczestnikami byli także przedstawiciele gmin aktywnych w tegorocznej akcji ZPPP Browary Polskie, Policji i Min. Sprawiedliwości – „Pozory mylą- dowód nie”. Efekty, w postaci planów implementacji zagranicznych wzorców na realia polskie, ogłoszone zostaną wkrótce.

Do redaktora:

Kompania Piwowarska – Lider branży piwowarskiej w Polsce
Kompania Piwowarska jest największym przedsiębiorstwem piwowarskim w Polsce. Kilkusetletnie doświadczenia w warzeniu piwa, nowoczesne technologie i rygorystyczne przestrzeganie zasad produkcji na światowym poziomie gwarantują najwyższą jakość naszych produktów. Do portfela marek KP należą najpopularniejsze polskie piwa – m.in. Tyskie, Żubr, Lech, Dębowe Mocne, Redd's, a także międzynarodowe marki premium: Pilsner Urquell, Grolsch oraz Peroni Nastro Azzurro. Kompania Piwowarska (utworzona w 1999 roku) posiada trzy browary (w Tychach, Poznaniu i Białymstoku) oraz oddziały handlowe na terenie całego kraju. Kompania Piwowarska prowadzi także działalność społeczną nastawioną na walkę z wykluczeniem społecznym na tle ubóstwa oraz programy edukacyjne popularyzujące odpowiedzialność i umiar w konsumowaniu alkoholu. Wielkość sprzedaży osiągniętej przez KP w roku finansowym zakończonym 31 marca 2011 r. wyniosła 14,1 mln hektolitrów piwa.
SABMiller – jeden z największych na świecie producentów piwa

Kompania Piwowarska jest częścią jednego z największych na świecie producentów piwa – SABMiller plc. Grupa produkuje lub dystrybuuje piwo na sześciu kontynentach, a jej ogólnoświatowy portfel obejmuje międzynarodowe piwa premium, takie jak Grolsch, Miller Genuine Draft, Peroni Nastro Azzurro czy Pilsner Urquell oraz czołowe marki lokalne, takie jak Aquila, Castle, Miller Lite, Snow czy Tyskie. SABMiller jest jedną z największych na świecie (poza USA) firm rozlewających produkty Coca-Coli. W roku finansowym zakończonym 31 marca 2011 SABMiller osiągnął przychody w wysokości 28,3 mld USD oraz wypracował zysk brutto (EBITA) w wysokości 5 mld USD. SABMiller plc jest notowany na giełdach papierów wartościowych w Londynie i Johannesburgu.

Dodatkowych informacji udziela:

Katarzyna Wilczewska
Kierownik ds. Public Affairs
KOMPANIA PIWOWARSKA SA
[email protected]
Tel: +48 61 667 77 65
Tel. kom.: +48 601 887 966

Eko-impreza w Kompanii

Utalentowane urzędniczki z Polkowic