w

Stoliczku nakryj się!

Świąteczne wypieki zimowo ozdobione

Dekoracją każdego stołu wigilijnego są bez wątpienia pięknie przystrojone ciasta. Aby nadać im odpowiedni do pory roku charakter, wystarczy do ich ozdobienia użyć cukru. I tak, np. za pomocą cukru pudru w młynku, w prosty i szybki sposób otulimy nasz świąteczny makowiec śnieżnobiałym puchem. Dzięki innowacyjnemu opakowaniu – tubie zakończonej nakrętką z młynkiem – cukier zawsze będzie idealnie sypki, gdyż młynek rozdrobni nawet najmniejsze, powstałe ewentualnie grudki. Opakowanie wyposażone zostało także w sitko, dlatego możemy zapomnieć o kłopotliwym przesiewaniu pudru przez tradycyjne sito. Cukier puder w młynku jest tym samym gwarancją precyzyjnego i ekonomicznego dozowania oraz zachowania porządku w naszej kuchni. Nawet, jeśli w roli pomocników występują nasze pociechy, dla których młynek będzie z pewnością doskonałą zachętą do wsparcia w świątecznych przygotowaniach. Zimową dekorację dla ciast możemy uzyskać także dzięki cukrowi perlistemu. To jedyny dostępny w sklepach cukier o grubej granulacji, który kształtem przypomina małe, nieregularne perełki, choć zimą kojarzy się raczej ze śnieżkami. Jego wyjątkowa zaleta, to możliwość ozdobienia ciasta zarówno przed, jak i po pieczeniu, gdyż nawet pod wpływem wysokiej temperatury nie zmienia on konsystencji i pozostaje śnieżnobiały.

Karton z miarką zamiast szklanki

W przygotowaniach świątecznych wypieków pomocny okaże się również cukier drobny biały oraz drobny trzcinowy w poręcznym kartonie z zakrętka. Jego kryształki, ze względu na łatwą rozpuszczalność, są idealnym dodatkiem do wszelkich wypieków. Również w przypadku tego produktu, opakowanie zostało zaprojektowane tak, aby wyeliminować konieczność używania podczas pieczenia dodatkowych sprzętów kuchennych takich jak: waga czy szklanka do odmierzania. Cukier drobny kupić bowiem można w kartonie z zakrętką (tzw. Tetra Rex), który oprócz dozownika, wyposażony został w miarkę (przezroczyste okienko i skala). Umieszczono ją z boku opakowaniu, abyśmy potrzebną ilość cukru mogli odmierzyć wprost z kartonu, bez konieczności przesypywania produktu do naczynia pośredniego. Trwały karton zabezpieczy ponadto cukier przed wilgocią i rozsypywaniem się.

Słodkości na bożonarodzeniowym stole to tradycja. Ważne jest jednak to, aby każdy z gości znalazł wśród nich coś dla siebie. Dlatego oprócz tak powszechnie znanych ciast jak: makowiec, sernik czy piernik, może warto wypróbować coś nowego np. miodownik!

Królewski miodownik

Składniki:

680 g mąki pszennej

320 gsztucznego miodu

135 gwysokojakościowa margaryny

1/2 szklanki drobnego cukru trzcinowego „Cukier Królewski”

3 jajka

3 łyżeczki sody

Dekoracja:

Polewa czekoladowa w saszetce

Cukier perlisty „Cukier Królewski”

Sposób wykonania:

Foremki smarujemy tłuszczem. W rondlu rozpuszczamy margarynę, a następnie pozostawiamy ją do przestudzenia. Mąkę mieszamy z drobnym cukrem trzcinowym „Cukier Królewski”i dodajemy do niej jajka. Następnie łączymy z margaryną i miodem. Ciągle mieszając dodajemy sodę. Gotowe ciasto przelewamy do foremek, wypełniając je w 3/4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180° C . Miodownik pieczemy około 30-60 minut, w zależności od wielkości foremek. Po ostudzeniu ciasto wyjmujemy z foremek. Jeśli zanadto wyrośnie, możemy odciąć jego górną warstwę, aby było płaskie. Miodownik dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy cukrem perlistym „Cukier Królewski”.

.

Avatar photo

Napisane przez Open Media

11 Listopada w Ostrołęce

800 000 Polaków nie chce oglądać wpisów promocyjnych na Facebooku