w

Domowe batony cytrynowe

Domowe batony cytrynowe

Kiedy chcemy zaskoczyć rodzinę i przyjaciół czymś nieoczywistym, warto przygotować domowe batony cytrynowe. Stanowią oryginalną alternatywę dla tradycyjnych wypieków, a doskonały smak zawdzięczają połączeniu orzeźwiających cytryn z doskonałej jakości cukrem Diamant. Ponadto świetnie sprawdzą się jako przekąska podczas wiosennych pikników czy spacerów. 

Batony cytrynowe to idealna propozycja dla tych, którzy lubią odkrywać nowe smaki i przygotowywać oryginalne desery. Gdy chcemy odpocząć od tradycyjnych wypieków, jak ciasta czy ciasteczka, a przy okazji zrobić bliskim niespodziankę, domowe batony będą idealnym rozwiązaniem. Ich jasna, cytrynowa kolorystyka i świeży, kwaśno-słodki smak sprawiają, że to doskonała przekąska na ciepłe, słoneczne, wiosenne dni. Dodatkowo, ich poręczny rozmiar sprawia, że można je serwować na przyjęciach czy spotkaniach towarzyskich, zarówno w domu, jak i w plenerze.

SKŁADNIKI:

SPÓD: 

  • 100g masła o temperaturze pokojowej
  • ¼ szklanki Cukru Pudru Diamant
  • 1 szklanka mąki
  • ¼ łyżeczki soli

NADZIENIE 

  • 1 szklanka Cukru Pudru (lub Drobnego) Diamant
  • 2 duże jaja
  • 1/3 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • Cukier Puder Diamant do posypania

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni, a blachę 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W misie miksera połączyć masło i cukier puder, a następnie ubijać aż masa będzie puszysta, czyli ok. 3 minut. Następnie należy dodać do niej 1 szklankę mąki i sól, a potem wymieszać dokładnie aż ciasto się połączy.

Gotowe ciasto trzeba docisnąć mocno do dna formy. Ważne, żeby upewnić się, że ciasto ma tę samą grubość na całej powierzchni. Pieczemy ok. 20 minut lub do momentu lekkiego zrumienienia, po czym wyjmujemy i studzimy na czas przygotowania nadzienia.

Żeby przygotować nadzienie w misce miksera umieszczamy jajka i Cukier Drobny, który bardzo szybko się rozpuszcza i dzięki temu jest idealny do tego typu kremów,  a następnie ubijamy je na gładką masę, czyli ok. 2 minuty. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, mieszamy do połączenia. Następnie należy dodać mąkę i ponownie zmiksować.

Nadzienie wylewamy na ostudzony kruchy spód i pieczemy ok. 20 min lub do momentu, aż nadzienie zacznie się ładnie przypiekać. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu należy posypać cukrem pudrem i pokroić.

Po więcej kulinarnych inspiracji, warto zajrzeć na stronę marki Diamant. Znajdziemy tam słodkie przepisy na różne okazje oraz wskazówki, jak w szybki i „zero waste” sposób przygotowywać posiłki tak, aby w naszej kuchni nic się nie marnowało:

https://www.diamant.pl/przepisy

***

Napisane przez Ewa Kawiecka

Audi 50: pierwszy mały niemiecki samochód obchodzi swoje pięćdziesiąte urodziny

Podstęp podcast czyli podcast w ciemno!