Brak czasu i pośpiech to częste powody, dla których, mimo szczerych chęci, nie zawsze mamy możliwość przygotowania wartościowych posiłków dla siebie i najbliższych. Lekkostrawne mięso z kurczaka o wysokiej wartości odżywczej to jeden z najbardziej uniwersalnych, szybkich i łatwych w przetwarzaniu produktów spożywczych, który doskonale odpowiada na potrzeby wszystkich członków rodziny – od najmłodszych po osoby starsze.
Dieta małych dzieci
Szczególnej uwagi wymaga dieta małych dzieci. Niewłaściwie skomponowana może utrudniać rozwój i negatywnie rzutować na ich przyszłość. Drobnowłóknistość, mała ilość tłuszczu i wysoka zawartość pełnowartościowego, bogatego w niezbędne aminokwasy egzogenne białka, to cechy, które sprawiają, że kurczak odgrywa ważną rolę w żywieniu najmłodszych. Mięso to dostarcza również witamin z grupy B, które wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego, pamięć i zdolność koncentracji, ułatwiając naukę.
Wysokiej jakości mięso z kurczaka może być włączane do diety już w pierwszym roku życia dziecka. Początkowo, jako dodatek do zupek jarzynowych, a następnie jako element drugiego dania czy sałatek. Stanowi także alternatywę dla gotowych wędlin. Upieczoną pierś wystarczy pokroić na plastry, dodać do pieczywa i świeżych warzyw. Taka kanapka to świetny pomysł na wartościowe drugie śniadanie, które dziecko zabierze ze sobą do szkoły.
Dieta a uroda
Mięso z kurczaka powinny spożywać również osoby dbające o wygląd. Większość kobiet przykłada do niego dużą wagę, a zgrabna sylwetka, zdrowy wygląd skóry, mocne włosy i paznokcie są silnie związane ze sposobem odżywiania. Niskokaloryczne i bogate w cenne składniki odżywcze mięso kurczaka dostarcza organizmowi dużych ilości białka, które zapobiega kruchości włókien kolagenowych, wzmacnia płytkę oraz zmniejsza problemy z wypadaniem i prostowaniem się włosów. Zawiera również cynk, który wpływa na wygląd skóry, a także niacynę i inne witaminy z grupy B. Częstymi objawami niedoboru tych witamin są nieestetyczne zajady, zmiany trądzikowe czy łuszczenie się skóry.
Profilaktyka zdrowotna
Niskokaloryczne mięso z kurczaka zawiera małą ilość tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny je spożywać osoby zmagające się z chorobami układu krążenia. Dotykają one przeważnie mężczyzn i są związane z niezdrowym trybem życia oraz niewłaściwym odżywianiem. Zgodnie z normami, tłuszcze nasycone nie powinny stanowić więcej niż 10% dziennej wartości kalorycznej pożywienia. Nasycone kwasy tłuszczowe wpływają na zwiększenie stężenia cholesterolu (w tym cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL), trójglicerydów. Zwiększają krzepliwość krwi i przyczyniają się do rozwoju choroby niedokrwiennej serca oraz różnego rodzaju nowotworów, m.in. nowotworu okrężnicy czy prostaty. Spożywanie kurczaka zawierającego przede wszystkim korzystne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe jest jednym z ważnych elementów profilaktyki chorób układu krążenia.
Żywienie osób starszych
Indywidualnego dopasowania do stanu zdrowia i możliwości trawiennych wymaga także dieta osób starszych. W tym okresie życia szczególne ważne jest spożywanie lekkostrawnych, delikatnych produktów, bogatych w niezbędne składniki odżywcze oraz nieobciążających organizmu. Ważnym elementem takiej diety jest kurczak. Można go użyć do przygotowania delikatnych zup np. rosołu, krupniku czy zup jarzynowych oraz jako głównego składnika drugich dań – najlepiej w postaci gotowanego mięsa czy delikatnych klopsików. Mięso kurczaka jest często stosowane także w specjalistycznych dietach leczniczych, np. w przypadku chorób wątroby, trzustki czy żołądka.
Posiłki z kurczaka przyrządza się szybko, dlatego mogą je przygotować nawet bardzo zapracowane osoby. W trakcie zakupów warto wybierać artykuły najwyższej jakości, aby nasza dieta była jak najbardziej wartościowa. Jednym z pomysłów na szybkie, zdrowe i pożywne danie jest sałatka, którą można zabrać ze sobą do pracy w lunch-boksie.
Halszka Sokołow (d. Gędek), dietetyk, poleca przepis na sałatkę z Kurczakiem Zagrodowym z Podlasia, żurawiną i słonecznikiem.
Składniki: ½ szklanki pełnoziarnistego makaronu, 2 garście rukoli albo młodych listków szpinaku, 100 g fileta z piersi Kurczaka Zagrodowego z Podlasia, mały pomidor, 1/3 małej cebuli, 2 łyżki suszonej żurawiny, 2 łyżki nasion słonecznika, łyżka oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, odrobina sosu sojowego, przyprawy.
Sposób przygotowania: Makaron gotujemy na półtwardo. Kurczaka rozbijamy na cienkiego fileta, posypujemy przyprawami, grillujemy, a następnie kroimy w kostkę. Pomidora i ogórka kroimy na małe kawałki. Przygotowane składniki mieszamy ze sobą, posypujemy żurawiną i słonecznikiem. Całość skrapiamy oliwą i doprawiamy.
Halszka Sokołow (d. Gędek) – dyplomowany specjalista do spraw żywienia, ekspert marki Zagrodowy. Prowadzi konsultacje indywidualne i rodzinne w zakresie odchudzania, niedowagi oraz problemów zdrowotnych sprzężonych z dietą. Regularnie współpracuje z mediami. Jest autorką artykułów publikowanych w prasie i internecie, występuje również w roli eksperta w programach radiowych i telewizyjnych.
Kurczak Zagrodowy z Podlasia hodowany jest w niewielkich gospodarstwach rodzinnych w czystym ekologicznie rejonie, metodami zbliżonymi do tradycyjnych. Karmiony jest wyłącznie naturalnymi paszami roślinnymi, niezawierającymi elementów modyfikowanych genetycznie. Kurczak Zagrodowy z Podlasia oraz Zagrodowy Rosołowy z Podlasia posiadają atest Instytutu Zootechniki Kraków-Balice.
Więcej informacji można znaleźć na stronie www.zagrodowy.pl.