Pod hasłem “Święta godne, a niegłodne” rozpoczyna się 26. edycja Świątecznej Zbiórki Żywności. Stacjonarna zbiórka odbędzie się w dniach 25-26listopada w ponad 2000 sklepów największych sieci handlowych oraz mniejszych, lokalnych sklepów w całym kraju. Pomóc można również za pośrednictwem strony internetowej https://zbiorkazywnosci.pl/.
Jak co roku, Banki Żywności organizują w okresie przedświątecznym zbiórkę, która ma na celu niesienie pomocy najbardziej potrzebującym. W wybranych sklepach największych sieci handlowych w całej Polsce staną specjalne kosze, do których będzie można przekazać produkty z długim terminem przydatności, takie jak: mąka, makaron, ryż, kasza, konserwy, przetwory owocowe i warzywne, a także słodycze. Pełna lista sklepów znajduje się na stronie internetowej https://zbiorkazywnosci.pl/zbiorka-w-sklepach.
26.edycja podobnie jak poprzednia, oprócz możliwości zaangażowania się w akcję stacjonarnie, pozwala wesprzeć zbiórkę online. Za pośrednictwem strony https://zbiorkazywnosci.pl/można wpłacić darowiznę, która zostanie następnie przeznaczona na zakup produktów dla osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
Liczy się każdy gest
Trwająca wcześniej pandemia, a także obecna sytuacja gospodarcza w naszym kraju, wpłynęły na spadek zainteresowania Polaków Świąteczną Zbiórką Żywności. Jeszcze przed 2020 roku co roku Banki gromadziły średnio 700 ton produktów, które następnie trafiały do najbardziej potrzebujących. Po wybuchu pandemii skala zbiórki uległa znacznemu pomniejszeniu. W 2020 roku udało się zebrać jedynie 76 ton, rok później 250 ton. To prawie 70% mniej niż przed dwoma laty.
-Obecnie żyjemy w naprawdę ciężkich czasach. Podwyżki cen sprawiły, że w skrajnym ubóstwie znajduje się 1,6 mln Polaków, a wiele osób nierzadko większą część przychodu musi przeznaczać na żywność. Podczas zbliżającego się okresu bożonarodzeniowego nie zapominajmy o najbardziej potrzebujących, którzy nie mają możliwości spędzenia Świąt w gronie najbliższych, przy stole pełnym potraw. Pomóżmy im godnie spędzić ten czas i weźmy udział w 26. edycji Świątecznej Zbiórki Żywności. Akcję można również wspierać online, a przekazane darowizny zostaną wykorzystane na zakup jedzenia. Pamiętajmy, że liczy się każdy gest. Nawet ten najdrobniejszy może całkowicie odmienić czyjś los. -powiedziała Beata Ciepła, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
Zbiórkę są zaangażowane Banki Żywności w całym kraju oraz ponad 2000 sklepów. Bez wsparcia tysięcy wolontariuszy i pracowników wielu sieci handlowych, skuteczne przeprowadzenie Świątecznej Zbiórki Żywności byłoby niemożliwe.
-W dniach 25-26 listopada w wybranych sklepach Lidl Polska staną specjalne kosze, w których będzie można umieszczać produkty spożywcze dla najbardziej potrzebujących osób. Bez naszej pomocy nie będą w stanie zorganizować sobie godnych Świąt, na które zasługuje każdy z nas. Oddawać można przede wszystkim produkty z długim terminem przydatności np. makarony, mąkę czy ryż. Możemy również pokusić się o przekazanie słodkości, które dla wielu staną się świątecznym prezentem. Zbiórka prowadzona jest również na stronie internetowej i za jej pośrednictwem można dokonać wpłaty darowizny, dzięki której Banki Żywności będą wstanie kupić potrzebującym niezbędne produkty – powiedziała Aleksandra Robaszkiewicz, Head of Corporate Communications & CSR Lidl Polska.
*******
O Federacji Polskich Banków Żywności
Federacja Polskich Banków Żywności to organizacja pożytku publicznego zrzeszająca 32 Banki Żywności w całej Polsce. Każdy z nich codziennie odbiera ze sklepów i od producentów niesprzedane, dobre jakościowo produkty, które następnie trafiają do organizacji pomocowych, np. jadłodajni, świetlic środowiskowych, hospicjów, domów dziecka czy ośrodków wsparcia dla samotnych matek. Banki prowadzą także Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa, współfinansowany ze środków UE. Tylko w 2021 r. do osób potrzebujących udało się przekazać 58tysięcy ton artykułów spożywczych. Federacja Polskich Banków Żywności zajmuje się również edukacją i działaniami mającymi na celu wzrost społecznej świadomości nt. konsekwencji marnowania żywności i sposobów zapobiegania temu zjawisku.