Co wiemy o nawodnieniu organizmu
Około 60% ludzkiego organizmu składa się z wody, która odgrywa ważną rolę w wielu procesach fizjologicznych m.in. trawieniu, transporcie składników odżywczych do komórek, regulacji temperatury ciała. Codziennie organizm traci w wyniku m.in. pocenia się, oddychania i wydalania około 2-3 litrów wody, którą trzeba regularnie uzupełniać. Rodzaj wykonywanej pracy i warunki otoczenia, np. wysoka temperatura, klimatyzacja i ogrzewanie, zmniejszają wilgotność powietrza, zwiększając zarazem zapotrzebowanie na płyny. Często angażujemy się w wykonywane zadania do tego stopnia, że zapominamy o regularnym jedzeniu i piciu. A przecież odpowiednie nawodnienie organizmu przekłada się na dobre samopoczucie i komfort w pracy, np. nawilżenie śluzówek, co jest istotne choćby w zawodach, w których na wytężoną pracę narażone są oczy. Odpowiednie nawodnienie oraz regularne uzupełnianie płynów jest bardzo ważne w zawodach wymagających odzieży ochronnej i wysiłku fizycznego. Strażak, pracownik huty lub fabryki może stracić nawet ponad 2 litry wody na godzinę, ze względu na wysoką temperaturę w miejscu pracy oraz specjalistyczny uniform.*
Jak nawadniać się w pracy?
Warto wyrobić w sobie nawyk regularnego picia małymi łykami, przez cały dzień. Nie kierujmy się jedynie uczuciem pragnienia. W pracy najlepiej przygotować sobie odpowiednią ilość napojów do spożycia – szklanka lub butelka z piciem zawsze powinna być pod ręką. Napoje, w miarę możliwości, powinny mieć temperaturę pokojową – wówczas wypijamy większą ilość. Zaleca się, by przy umiarkowanym wysiłku fizycznym pić przynajmniej jedną szklankę (o pojemności 250 ml) płynów na godzinę. Sięgać możemy po różnorodne płyny, nie tylko po wodę.
Soki, mleko, kawa, herbata lub napoje są także źródłem skutecznego nawadniania organizmu.* Dodatkowo te ostatnie, oprócz przyjemnego smaku, to także „zastrzyk” energii dla umysłu, co w pracy jest szczególnie istotne. Glukoza jest jedynym paliwem dla mózgu” – mówi mgr inż. Ewa Sypnik-Pogorzelska, specjalista ds. żywienia człowieka z Poradni Dietetycznej Dietosfera. W przypadku, gdy ograniczamy dodatkowe kalorie, mamy do dyspozycji napoje o zerowej lub obniżonej kaloryczności np. typu light.
Wg zaleceń Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), dorośłe zdrowe osoby powinny pić przeciętnie od 2 – 2,5-l płynów dziennie. Powyższe wartości dotyczą umiarkowanych temperatur i przeciętnej aktywności fizycznej. Szacuje się, że Szacuje się, że 20-30% zapotrzebowania na wodę pokrywa pokarm, zaś 70-80% dostarczają napoje (wszystkie nie tylko czysta woda).*
Uciążliwe odwodnienie – nie dopuść do niego!
Jednym z ważniejszych warunków dobrej kondycji pracownika, na który on sam ma bezpośredni wpływ, jest właściwy poziom nawodnienia. Europejski Instytut Nawodnienia (European Hydration Institute – www.europeanhydrationinstitute.org) podkreśla, że niedostateczne nawodnienie organizmu obniża naszą sprawność intelektualną, w tym pamięć krótkotrwałą, koncentrację, przyswajanie wiedzy, a nawet zdolności decyzyjne. Już przy niewielkim odwodnieniu możemy stać się ociężali
i zmęczeni. Ponadto wystąpić mogą zaburzenia reakcji psycho-motorycznych, a w konsekwencji spadek naszej produktywności. Ignorowanie tych symptomów i przedłużający się stan odwodnienia może przyczyniać się do narastania kolejnych dolegliwości – problemów trawiennych, częstych infekcji, reakcji alergicznych, bądź też bólów pleców, głowy i stawów. Wyniki badań wskazują, że brak wystarczającego nawadniania się w miejscu pracy, w połączeniu z temperaturą wyższą niż 24 stopnie, może powodować nawet 30% wzrost wypadków przy pracy.* Nawodnienie organizmu może zatem mieć wpływ nie tylko na produktywność i samopoczucie, ale także na nasze bezpieczeństwo.