Żurawina Develey to niezastąpiony dodatek do mięs, pasztetów, wędlin oraz wielu wypieków. Owocowy smak i wysokiej jakości składniki, doskonale wzbogacą świąteczne dania. Można zrobić z niej np. kisiel żurawinowy, nadzienie do mięs czy smaczne przełożenie do piernika.
Wypróbuj poniższe przepisy, aby urozmaicić tradycyjne świąteczne potrawy. Twoi bliscy będą zachwyceni!
Świąteczne babeczki z żurawiną
Składniki:
2 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Żurawina Develey
Wykonanie:
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąka, cukier puder i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: jajka, jogurt i olej. Następnie połącz zawartosć obu misek i delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia składników.Formę do muffinków delikatnie wysmaruj masłem lub ułóż w niej papierowe papilotki i wypełnij ciastem do 1/3 ich wysokości. Następnie na ciasto połóż po jednej łyżeczce Żurawiny Develey i przykryj równomiernie pozostałym ciastem. Piecz w nagrzanym do 190 st. C piekarniku przez ok. 20 minut.
Śledzie z sosem żurawinowym
Składniki:
70 dag filetów śledziowych
30 dag jabłek
100 ml białego wina
3 łyżeczki Żurawiny Develey
10 dag utartego chrzanu
10 dag miodu
Wykonanie:
Śledzie wymocz w wodzie przez ok. 3 h i „porwij“ je na małe kawałki. Jabłka pokrój w drobną kosteczkę i na godzinę zalej winem. Przygotuj sos z chrzanu, żurawiny Develey i miodu, a następnie połącz go z resztą składników.
Pieczone jabłka z miodem i żurawiną
Składniki:
4 jabłka
cynamon
4 łyżki żurawiny Develey
4 łyżki miodu
garść posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Jabłka przetnij na wysokości 2/3 od góry i za pomocą łyżeczki wydrąż gniazdo nasienne. Wypełnij je łyżką miodu, żurawiną Develey, posyp cynamonem i orzechami. Następnie ułóż jabłka na formie do pieczenia, przykryj odciętą górną częścią owocu i piecz ok. 20 min w piekarniku.
Smacznego!