Bez względu na to, czy masz dużo czasu na przyrządzenie obiadu lub dosłownie parę minut na szybką przekąskę podczas pracy, potrawa doprawiona odrobiną TABASCO® będzie idealnym daniem. Sos możesz dodać do składników jeszcze przed gotowaniem, smażeniem i pieczeniem lub doprawić nim już gotowe jedzenie. W zależności od upodobań potrawa może być bardziej lub mniej ostra – w obu przypadkach będzie smakowała wybornie. Dodatek ulubionego sosu TABASCO® sprawi, że potrawy zyskają charakteru, staną się sytym majstersztykiem i na dłużej ukoją głód. Oryginalny sos TABASCO® nie zdominuje smaku potrawy, lecz wzbogaci go i dodatkowo podkreśli. Najostrzejszy z sosów to wywodzący się z gorącej Jamajki sos TABASCO® Habanero. Następny w kolejności jest uniwersalny sos TABASCO® Original, zielony sos TABASCO® Green Jalapeño oraz TABASCO® Garlic Pepper uzupełniony o delikatną nutę czosnku.
Każdy z sosów z powodzeniem można dodawać do wszelakich dań np. jajecznicy, pizzy, steków, zapiekanek mięsnych i warzywnych czy zup. Przygotowywanym potrawom warto nadać nieco ostrości, bo kapsaicyna nie tylko smakuje, ale posiada także właściwości lecznicze i przyspiesza przemianę materii. Jest również cennym źródłem witaminy C, zawiera prowitaminę A (beta-karoten), witaminę E oraz witaminy z grupy B i co chyba najważniejsze, powoduje wydzielanie endorfiny – hormonu szczęścia, który napędza do działania. Ostre potrawy wspomagają trawienie, zabijają niektóre bakterie przewodu pokarmowego odpowiedzialne między innymi za powstawanie wrzodów żołądka oraz powodują szybsze uczucie sytości, co jest istotnym elementem zachowania wakacyjnej sylwetki i wszelkich diet odchudzających. Dodatkowo ostre potrawy wspomagają perystaltykę jelit.
Przykładowy przepis na lekkie danie z wykorzystaniem TABASCO® Red Original:
Risotto z pomidorami malinowymi, krewetkami i sosem TABASCO®
4 porcje
Składniki:
12-16 tygrysich krewetek
4 łyżki oliwy z oliwek
8-15 kropel Tabasco®
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka rozmarynu
2 łyżki masła
Na risotto:
200 g ryżu
1 szalotka
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
100 ml białego wina
700 ml bulionu warzywnego
500 g pomidorów
30 g masła
80 g startego sera, np. Grana Padano
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Uważnie czyścimy krewetki, kroimy pomidory i doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem. Na patelnię dodajemy oliwę z oliwek i drobno krojone szalotki i mieszamy z posiekanym czosnkiem. Następnie wrzucamy ryż, masło i dolewamy białego wina. Całość dusimy pod przykryciem ok. 17 minut, co jakiś czas mieszając i dolewając bulionu aby danie się nie przypaliło. Następnie dodajemy pomidory i dolewamy resztę bulionu. W dalszej kolejności dodajemy krewetki, TABASCO®, czosnek, rozmaryn, masło i starty ser. Całość podsmażamy jeszcze ok. 2 minut i można serwować.