Świąteczny czas niesie ze sobą
wiele wyzwań – nie tylko związanymi z domowymi porządkami oraz pakowaniem
prezentów, ale także z przygotowaniem bożonarodzeniowych posiłków. Jak sprawić,
by gotowanie w tym intensywnym okresie było łatwe, wygodne i… przyjemne?
Niezależnie od tego, czy
planujemy bożonarodzeniową ucztę dla całej rodziny czy skromną kolację
wigilijną dla dwojga – w obu przypadkach nieocenioną pomocą stają się nowoczesne
technologie kuchenne, które sprostają każdym potrzebom. Zaawansowane
funkcjonalnie kuchenki, lodówki, piekarniki, okapy czy zmywarki – wszystkie te
urządzenia AGD nie tylko usprawniają proces przygotowywania posiłków, ale także
pomagają zaoszczędzić cenny czas i energię, których świąteczna gorączka często
wymaga.
– Pamiętamy, że jednak główne
skrzypce zawsze grają kuchenki i płyty grzewcze, przy których spędza się najwięcej
czasu podczas przygotowywania potraw. Są one niezbędne nie tylko w
przyrządzeniu dań wigilijnych, ale i posiłków przez pozostałą część roku. Dlatego
warto zaopatrzyć się w te modele, które posłużą nam przez lata nie obciążając
przy tym portfela podczas gotowania. Doskonałym przykładem są tu ceramiczne płyty
gazowe, które można z łatwością dopasować do aktualnych potrzeb i możliwości
projektowych – podpowiada Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.
Najmniejsze płyty w technologii
„gaz pod szkłem” wyposażone są w trzy palniki, a ich odpowiednie rozlokowanie
umożliwia swobodne ustawienie różnej wielkości garnków. Dzięki temu
jednocześnie podgrzejemy barszcz, bigos i podsmażymy pierogi. Model z czterema
palnikami pozwala dodatkowo postawić obok czajnik, a w wersja z pięcioma polami
grzewczymi to wybór dla tych, którzy świąteczne gotowanie traktują wyjątkowo
„na bogato”. Dodatkowym atutem płyt ceramicznych jest również łatwość
w utrzymaniu czystości. W razie większych zabrudzeń, skrobak okaże się
przydatny, ale do codziennego czyszczenia wystarczy miękka ścierka i płyn.
Efektywne gotowanie nie tylko
od święta
Ceramiczne płyty gazowe
zapewniają nie tylko komfort i czystość, ale również ekonomiczne gotowanie
przez cały rok. Dzięki nowoczesnej technologii spalania gazu w bardzo wysokiej
temperaturze, gaz jest wykorzystywany z maksymalną efektywnością, a
jednocześnie zużywane jest w mniejszych ilościach. Gotowanie na kuchenkach
DYNACOOK pozwala zmniejszyć zużycie gazu aż do 50%, co dodatkowo odciąży nasz
portfel w dobie wysokiej inflacji.
– Jest to możliwe dzięki
umiejscowieniu palników pod ceramiczną płytą, co pozwala na bardziej wydajny
proces spalania gazu. płomień umieszczony
jest pod płytą, co pozwala na dokładne skierowanie ciepła do naczyń, w których
gotujemy świąteczne przysmaki. Co ważne, ceramiczne płyty w technologii „gaz
pod szkłem” zużywają minimalne ilości prądu, jedynie do zasilania panelu
sterowania i systemów bezpieczeństwa. To sprawia, że stanowią poważną
konkurencję zarówno dla kuchenek gazowych, jak i indukcyjnych – mówi
Stanisław Szyling z DYNACOOK.
Pełny pakiet funkcji sprawia, że
korzystanie z ceramicznych płyt gazowych jest proste i intuicyjne. Jak wyjaśnia
Stanisław Szyling, te z oferty DYNACOOK posiadają aż 18 poziomów mocy grzania,
a panel z wyświetlaczem dla każdego palnika umożliwia precyzyjne
przygotowywanie potraw. Dodatkowe systemy bezpieczeństwa, takie jak blokada
przed przypadkowym uruchomieniem, sygnalizacja dźwiękowa i świetlna trybu pracy
płyty, czynią gotowanie w obecności dzieci czy seniorów bezpiecznym i
komfortowym. Płyta jasno sygnalizuje ewentualny brak dopływu gazu lub jego
wyciek.
Dzięki nowoczesnym i prostym w
obsłudze rozwiązaniom, takim jak gazowe płyty ceramiczne DYNACOOK, świąteczne
gotowanie staje się przyjemnością, niezależnie od okoliczności. Gotujmy więc
szybko i sprawnie, bez zmartwień o kłopotliwe sprzątanie.