♥ Sposób na… Walentynkę
Choć salonów oferujących zabiegi SPA jest obecnie wiele, to w Dzień Zakochanych zaproponuj wyjątkowo swojej Walentynce wizytę w gabinecie urządzonym we własnym domu. Romantyzm i intymność gwarantowana! Nie zapomnij o świeczkach, kadzidełkach i relaksacyjnej muzyce w tle. One pozwolą w pełni się odprężyć oraz odpowiednio nastroić.
♥ Słodko – gładko
Na początek warto pomyśleć o peelingu całego ciała, który przygotowuje skórę do kolejnych zabiegów pielęgnacyjnych. Jednym z najlepszych naturalnych materiałów ścierających jest cukier – często używany jako składnik peelingów dostępnych w drogeriach. Bazą do przygotowania domowego kosmetyku może być:
♥ cukier gruboziarnisty, np. cukier rafinada Cukier Królewski
♥ cukier drobnoziarnisty, np. drobny biały bądź trzcinowy Cukier Królewski w kartonie z zakrętką
♥ cukier biały, np. tradycyjny cukier biały Cukier Królewski
♥ cukier trzcinowy, np. cukier trzcinowy Cukier Królewski BIO
Średnio do przygotowania peelingu na całe ciało wystarczy 100g cukru. Do niego dodajemy do wyboru: śmietanę, naturalny jogurt, oliwę z oliwek, oliwkę dla niemowląt (w takich proporcjach, by uzyskać dość gęsta konsystencję) oraz dla dodania aromatu, również do wyboru: rozmaryn, cynamon, miód, sok z cytryny bądź kroplę ulubionego olejku eterycznego. Cukrowy peeling ma tę zaletę, że nie podrażnia skóry, dlatego może być stosowany przez alergików i osoby o szczególnie wrażliwej skórze.
♥ Relaksu ciąg dalszy…
Aby wprowadzić naszą Walentynkę w stan błogiego relaksu, w następnej kolejności zaproponujmy jej aromatyczną kąpiel, zaraz po niej masaż, a na orzeźwienie kubańskie Mojito z cukrem trzcinowym BIO Cukier Królewski. Zamiast drobnego upominku, przygotujmy słodką niespodziankę, samosy z gruszką i budyniem. Dalszą część wieczoru spędzamy według uznania…
♥ Samosy z gruszką i budyniem
autorstwa aktorki Moniki Mrozowskiej-Szaciłło oraz Macieja Szaciłło*
Dla 2 osób
Ciasto:
3 łyżki mąki razowej graham
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki stopionego masła
4 łyżki mleka
szczypta proszku do pieczenia
olej do głębokiego smażenia
Budyń:
3/4 szklanki mleka
1 i 1/2 łyżeczki trzcinowego Cukru Królewskiego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatki:
2 średnie gruszki
1 płaska łyżka masła
1 łyżeczka trzcinowego Cukru Królewskiego
2 łyżki mleka słodzonego skondensowanego
1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
kilka świeżych wiśni
Z zimnego mleka odlewamy około 1/4 i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka dodajemy rozrobioną mąkę ziemniaczaną oraz trzcinowy Cukier Królewski i całość gotujemy, ciągle mieszając, około 2 minuty. Gruszki obieramy ze skóry, dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w małą kostkę. Dusimy z masłem i trzcinowym Cukrem Królewskim około 5 – 7 minut. Mąkę razową oraz pszenną mieszamy z roztopionym masłem, mlekiem i proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na cienki placek, z którego wycinamy kółka o średnicy około 10cm. Na środek każdego nakładamy odrobinę wystudzonego budyniu i uduszonych gruszek. Składamy na pół i zagniatamy rant. Smażymy z dwóch stron w gorącym głębokim tłuszczu na złoto-brązowo. Samosy podajemy na startej czekoladzie, polane odrobiną mleka skondensowanego ze świeżymi wisienkami.
*Przepis pochodzi z ksiązki „Fajna babka, ale ciacho” autorstwa Moniki Mrozowskiej – Szaciłło i Macieja Szaciłło.