Wina bezalkoholowe powstają w taki sam sposób jak wina tradycyjne – w procesie fermentacji winogron. Różnią się tylko brakiem alkoholu, który zostaje usunięty w procesie dealkoholizacji. Wino zachowuje więc swój aromat, smak, zapach, a nawet zawartość przeciwutleniaczy – po usunięciu alkoholu traci jedynie na kaloryczności i charakterystycznej „mocy”.
Dealkoholizacja to chroniony patentem proces, który gwarantuje utrzymanie wysokiej jakości wina przy niemal całkowitej redukcji alkoholu.
Warto zaznaczyć, że wina bezalkoholowe posiadają, podobnie jak wina klasyczne, składniki mające bardzo korzystne właściwości dla organizmu człowieka. Są to przeciwutleniacze oraz melatonina. Składniki te zapobiegają starzeniu się komórek, redukują ryzyko wystąpienia nowotworu oraz odpowiadają za procesy regeneracyjne. Jednocześnie redukcja alkoholu chroni przed nadciśnieniem, cukrzycą czy uszkodzeniami układu nerwowego. To alkohol jest głównym nośnikiem kalorii w tradycyjnych trunkach. W winach bezalkoholowych jest on zredukowany o 70-95%, dzięki czemu są one świetnym uzupełnieniem każdej diety.
Wina bezalkoholowe doskonale nadają się więc dla kierowców. Mogą delektować się nim także osoby, których dotyczą najostrzejsze ograniczenia w konsumpcji alkoholu, jak kobiety w ciąży czy matki karmiące, a także osoby stroniące od alkoholu ze względów religijnych lub psychologicznych.
Więcej informacji w tym temacie można znaleźć na stronie www.winabezalkoholowe.pl – tam można również zamówić ten trunek.