w

Więcej sera!

To oczywiste dla każdego, kto choć raz próbował bawić się w domowego szefa kuchni. Gotowanie może być nie tylko rodzinną zabawą, ale też romantyczną formą spędzania czasu, jeśli wspólnie z partnerem przyrządzamy posiłki.  To, z jakiego regionu świata będą pochodzić przepisy na nasze menu zależy już wyłącznie od naszych upodobań smakowych. Często szukamy jakiegoś składnika, który byłby świetnym dodatkiem do ulubionych potraw,  wzbogacającym ich  wygląd i smak. 

Jednym z takich składników, wciąż odkrywanym na nowo jest ser. Ser może poprawić lub znacząco zmienić walory smakowe potraw: sałatek, zup, makaronów, kremów czy sosów. Wciąż nie jemy go tak dużo jak mieszkańcy Europy Zachodniej i Południowej. A szkoda, bo ser to doskonałe źródło białka i wapnia. Białko jest ważnym składnikiem, szczególnie dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Natomiast wapń stanowi podstawowy budulec kości i jest niezbędny do prawidłowego rozwoju dzieci zwłaszcza w okresie ich wzrostu, zwiększona podaż wapnia jest polecana również kobietom w profilaktyce osteoporozy. Co prawda sery są kaloryczne i zawierają sporo tłuszczu, ale nie oznacza to wcale, że mamy z nich rezygnować. Przeciwnie, ich racjonalne spożywanie sprawi, że z czasem staną się ulubionym przysmakiem. Dla tych bardziej ostrożnych i liczących kalorie, ser stanowi cenny i pożywny  składnik. 

Do przyrządzanych dań ser możemy dodawać w różnych postaciach, w zależności od preferencji –  pokrojony w kostkę do sałatek, jako wiórki serowe do sosów, czy potraw mięsnych. Od niedawna możemy wzbogacić nasze kulinarne fantazje o chipsy serowe Crispy Natural, wytwarzane z sera o obniżonej do 20 proc. zawartości tłuszczu. To informacja dla tych amatorów gotowania, którzy naprawdę dbają o swoją dietę i uważnie liczą kalorie. Dodając je do zup, sosów, sałatek, potraw mięsnych czy dekorując nimi kremy zaskoczymy pomysłowością bliskich. Chipsy z sera doskonale sprawdzają się jako chrupiąca dekoracja zup o gęstej konsystencji, wprost idealne do kremu  marchewkowego, z zielonego groszku, brokuł czy pomidorów. Mogą być apetycznym dodatkiem zmieniającym wygląd i smak tradycyjnych zup, świetnie zastępują grzanki i groszek ptysiowy w bulionach, rosołach czy wywarach. Dobrze komponują się jako składnik przeróżnych sałatek warzywnych, do których można dodać np. sos majonezowy, vinegrat czy musztardowo-miodowy. Idealne do lekkich dipów przyrządzanych na bazie jogurtu. Doskonale pasują także do wina i piwa jako samodzielna przekąska lub w towarzystwie różnych gatunków sera podanych z orzechami lub owocami.

Producent Crispy Natural przygotował trzy kompozycje serowe: chrupiące plasterki sera z krążkami  suszonej marchwi; chrupiące plasterki sera z posypką a’ la Italiana oraz chrupiące plasterki sera w towarzystwie suszonej cebulki. Serowe chipsy są źródłem naturalnego wapnia, błonnika i białka. Nie zawierają również glutenu.

Spróbuj! Przygotuj dip grecki – legendarne tatziki. Niezbędne składniki to: jogurt naturalny, czosnek, ogórek, sól, pieprz i świeże listki mięty lub natka pietruszki. Starty ogórek po odciśnięciu nadmiaru soku, dodać do jogurtu naturalnego. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i również dodać do jogurtu. Całość wymieszać. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Ozdobić świeżą miętą lub natką pietruszki. Podać z chipsami serowymi Crispy Natural.

Avatar photo

Napisane przez Kalitero

Znane i nieznane zastosowania smartfonów

Kampania informacyjno-edukacyjna programu "Wiem, co wybieram" ponownie wspierana przez Clear…