w

Trufle z makiem BackMit i pomarańczą

Niby niewielkie, a takie pyszne! Makowe kuleczki z dodatkiem daktyli to niecodzienny deser i nietuzinkowa dekoracja stołu nie tylko od święta. Smacznego!

Składniki:

• 100 g maku BackMit
• 100 ml gorącego mleka
• 100 g daktyli
• 1/2 szklanki płatków migdałowych
• 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
• 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

Polewa:

• 30 g czekolady mlecznej bez cukru
• 30 g czekolady gorzkiej
• 5 g oleju kokosowego
• 15 g białej czekolady bez cukru

Wykonanie:

1. Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na 15 minut.
2. Mak zalej gorącym mlekiem i wymieszaj.
3. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na jednolitą masę.
4. Zwilżonymi w wodzie dłońmi uformuj kuleczki i odstaw do zamrażarki na 15-20 minut.
5. Czekoladę mleczną i gorzką rozpuść w kąpieli wodnej wraz z olejem kokosowym.
6. Zamocz schłodzone trufle w polewie czekoladowej.
7. Białą czekoladę rozpuść i udekoruj nią wierzch trufli.
8. Udekoruj startą skórką z pomarańczy.

Napisane przez FlyPR

MSI rusza z promocją świąteczno-noworoczną. Kup laptopa i zgarnij nagrody o wartości do 1099 zł

Firmy inwestują w zieloną energię. To odpowiedź na kryzys energetyczny – RAPORT EFL