Świąteczne wypieki zimowo ozdobione
Dekoracją każdego stołu wigilijnego są bez wątpienia pięknie przystrojone ciasta. Aby nadać im odpowiedni do pory roku charakter, wystarczy do ich ozdobienia użyć cukru. I tak, np. za pomocą cukru pudru w młynku, w prosty i szybki sposób otulimy nasz świąteczny makowiec śnieżnobiałym puchem. Dzięki innowacyjnemu opakowaniu – tubie zakończonej nakrętką z młynkiem – cukier zawsze będzie idealnie sypki, gdyż młynek rozdrobni nawet najmniejsze, powstałe ewentualnie grudki. Opakowanie wyposażone zostało także w sitko, dlatego możemy zapomnieć o kłopotliwym przesiewaniu pudru przez tradycyjne sito. Cukier puder w młynku jest tym samym gwarancją precyzyjnego i ekonomicznego dozowania oraz zachowania porządku w naszej kuchni. Nawet, jeśli w roli pomocników występują nasze pociechy, dla których młynek będzie z pewnością doskonałą zachętą do wsparcia w świątecznych przygotowaniach. Zimową dekorację dla ciast możemy uzyskać także dzięki cukrowi perlistemu. To jedyny dostępny w sklepach cukier o grubej granulacji, który kształtem przypomina małe, nieregularne perełki, choć zimą kojarzy się raczej ze śnieżkami. Jego wyjątkowa zaleta, to możliwość ozdobienia ciasta zarówno przed, jak i po pieczeniu, gdyż nawet pod wpływem wysokiej temperatury nie zmienia on konsystencji i pozostaje śnieżnobiały.
Karton z miarką zamiast szklanki
W przygotowaniach świątecznych wypieków pomocny okaże się również cukier drobny biały oraz drobny trzcinowy w poręcznym kartonie z zakrętka. Jego kryształki, ze względu na łatwą rozpuszczalność, są idealnym dodatkiem do wszelkich wypieków. Również w przypadku tego produktu, opakowanie zostało zaprojektowane tak, aby wyeliminować konieczność używania podczas pieczenia dodatkowych sprzętów kuchennych takich jak: waga czy szklanka do odmierzania. Cukier drobny kupić bowiem można w kartonie z zakrętką (tzw. Tetra Rex), który oprócz dozownika, wyposażony został w miarkę (przezroczyste okienko i skala). Umieszczono ją z boku opakowaniu, abyśmy potrzebną ilość cukru mogli odmierzyć wprost z kartonu, bez konieczności przesypywania produktu do naczynia pośredniego. Trwały karton zabezpieczy ponadto cukier przed wilgocią i rozsypywaniem się.
Słodkości na bożonarodzeniowym stole to tradycja. Ważne jest jednak to, aby każdy z gości znalazł wśród nich coś dla siebie. Dlatego oprócz tak powszechnie znanych ciast jak: makowiec, sernik czy piernik, może warto wypróbować coś nowego np. miodownik!
Królewski miodownik
Składniki:
680 g mąki pszennej
320 gsztucznego miodu
135 gwysokojakościowa margaryny
1/2 szklanki drobnego cukru trzcinowego „Cukier Królewski”
3 jajka
3 łyżeczki sody
Dekoracja:
Polewa czekoladowa w saszetce
Cukier perlisty „Cukier Królewski”
Sposób wykonania:
Foremki smarujemy tłuszczem. W rondlu rozpuszczamy margarynę, a następnie pozostawiamy ją do przestudzenia. Mąkę mieszamy z drobnym cukrem trzcinowym „Cukier Królewski”i dodajemy do niej jajka. Następnie łączymy z margaryną i miodem. Ciągle mieszając dodajemy sodę. Gotowe ciasto przelewamy do foremek, wypełniając je w 3/4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180° C . Miodownik pieczemy około 30-60 minut, w zależności od wielkości foremek. Po ostudzeniu ciasto wyjmujemy z foremek. Jeśli zanadto wyrośnie, możemy odciąć jego górną warstwę, aby było płaskie. Miodownik dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy cukrem perlistym „Cukier Królewski”.
.