24 kwietnia obchodzimy Europejski Dzień Śniadania, który ma przypominać nam o tym, jak ważny jest to posiłek. Hasłem tego święta, ustanowionego w 2012 r. jest „Znajdź czas na śniadanie”. Jednak, żeby to, co jemy po przebudzeniu było smaczne i pożywne, nie wystarczy czas, przyda się też pomysł. Śniadania powinny być zróżnicowane, zbilansowane i kolorowe. Warto zaczynać dzień od dania, w skład którego wchodzą smaczne dodatki, np. te od WSP „Społem”.
Na słodko czy wytrawnie?
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo wszystko zależy od indywidualnych preferencji, pory roku oraz produktów, którymi akurat dysponujemy. Zwolennicy owsianki będą głosić jej wyższość ponad wszystko, z czym nie zgodzą się z pewnością entuzjaści kanapek czy jajek w jakiekolwiek postaci. Rozwiązaniem z pewnością jest różnorodne menu. Zimą wielu z nas sięga po rozgrzewające płatki owsiane, latem zaś częściej wybieramy lekki koktajl czy pełne świeżych warzyw kanapeczki. Jeszcze inaczej jemy będąc na wakacjach, bo wtedy zazwyczaj sięgamy po śniadania charakterystyczne dla kraju, w którym przebywamy. We Włoszech czy Francji zaczniemy dzień na słodko, od rogalika i kawy, a w Wielkiej Brytanii zjemy konkretny, wytrawny posiłek. Niewykluczone, że gdy spędzamy urlop np. na Mazurach posilimy się pyszną jajecznicą np. na maśle, ze szczypiorkiem, pomidorami czy boczkiem, a do tego kromka świeżego chleba. Na pieczywo decydujemy się często w formie kanapek, które można przygotować na nieograniczoną ilość sposobów.
Kluczową rolę w tym daniu pełnią dodatki, nie tylko takie jak warzywa, rodzaj sera czy wędliny, ale także smarowidła i sosy. Majonez, ketchup i musztarda to elementy, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie dnia. Warto wybierać je świadomie i sięgać po takie, które znane są nie tylko ze swojego doskonałego smaku, ale i jakości, jak te produkowane przez WSP „Społem”. To przede wszystkim kultowy Majonez Kielecki, którego raczej nikomu nie trzeba przedstawiać. Nie wszyscy jednak wiedzą, że może stać się on nie tylko dodatkiem do bułek, ale i ich podstawą.
Bułeczki majonezowe – idealna propozycja na dobry początek dnia
– Bułeczki majonezowe to świetna propozycja na rozpoczęcie dnia. Smakiem nieco przypominają rogale maślane, są lekko słodkie i niezwykle mięciutkie. Bardzo dobrze smakują posmarowane masłem i oprószone niewielką ilością soli, lub w wersji na bogato, z ulubionymi warzywnymi dodatkami, z serem, szynką, i jajkiem muśniętym delikatnie majonezem – mówi Ewa Górna, autorka bloga Smaki na talerzu i przepisu na to wyjątkowe pieczywo.
Składniki:
• 450 g mąki pszennej( typ 550)
• 1 łyżeczka soli
• 25 g świeżych drożdży
• 1 żółtko
• 100 g Majonezu Kieleckiego
• 3/4 szkl. ciepłego mleka
• 65 g cukru
• 1 żółtko
• 1-2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Do garnuszka kruszymy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, 3-4 łyżki ciepłego mleka oraz 1 łyżkę mąki, mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, do podrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski, mieszamy z solą. Dodajemy pozostały cukier, ciepłe mleko. żółtko, Majonez Kielecki oraz wyrośnięte drożdże. Mieszamy łyżką do połączenia, po czym wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką, odstawiamy na około 1 godzinę, do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Następnie dzielimy na równe kawałki i formujemy okrągłe bułeczki (ok. 8 sztuk). Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na około 20-30 minut, do napuszenia. Tuż przed pieczeniem wierzch bułeczek smarujemy żółtkiem rozmąconym z niewielka ilością mleka. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po więcej inspirujących przepisów autorki, warto zajrzeć tutaj: Smaki na talerzu – Przepisy na ciasta, sałatki i dania obiadowe.
Takie bułeczki zasmakują nie tylko wielbicielom majonezu, ale każdemu, kto lubi czasem na śniadanie zjeść coś nieoczywistego.
Z ofertą dodatków (nie tylko) śniadaniowych oraz innych produktów WSP „Społem” można zapoznać się tutaj: https://www.wspspolem.com.pl/produkty