Ostatni czwartek karnawału to wyjątkowy dzień dla wszystkich łasuchów. Na polskich stołach królują wtedy pączki oraz faworki, zwane także chrustami. W Tłusty Czwartek, bo o tym święcie mowa, możemy objadać się nimi do woli, bez wyrzutów sumienia. Jeśli planujemy sami coś przygotować, warto dać się zainspirować marce Diamant i przygotować pyszne słodkości dla naszych przyjaciół oraz bliskich.
Tradycja spożywania słodkich wyrobów cukierniczych w Tłusty Czwartek sięga XVI wieku. Wcześniej, choć trudno sobie to wyobrazić, pączki były nadziewane słoniną oraz boczkiem. Dziś zajadamy się takimi, które wypełnione są konfiturami, dżemem czy w bardziej nowoczesnej wersji, np. kremem pistacjowym, albo małymi pączusiami, które w ogóle nie mają nadzienia, ale są słodkie i rozpływają się w ustach. Ta ostatnia propozycja jest idealna dla zapracowanych. Kiedy nie mamy zbyt wiele czasu, a chcemy w ostatni, karnawałowy czwartek przygotować coś pysznego i wspólnie z bliskimi świętować ten dzień, warto sięgnąć po przepis na Ekspresowe mini pączki, do których użyjemy doskonałej jakości Cukru Pudru Diamant.
SKŁADNIKI:
- 300 g waniliowego serka homogenizowanego
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki Cukru Pudru Diamant
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 i ½ l oleju do smażenia
- Cukier Puder Diamant do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Serek waniliowy, jajka, cukier puder, mąkę oraz proszek do pieczenia mieszamy. Na wolnym ogniu rozgrzewamy olej, a gdy będzie już odpowiednio nagrzany łyżką stołową nakładamy ciasto. Pączki smażymy z obu stron, na złoty kolor. Gotowe pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu, a gdy wystygną posypujemy Cukrem Pudrem Diamant.
Wykładamy pączki na ozdobnym talerzu, ładnie aranżujemy stół, przygotowujemy napoje i już jesteśmy gotowi na przyjęcie gości, aby wspólnie przy słodkościach cieszyć się swoim towarzystwem i końcówką karnawału.
Po więcej inspiracji, warto zajrzeć na stronę marki Diamant, gdzie znajdziemy słodkie przepisy na różne okazje:
https://www.diamant.pl/przepisy