Komponując menu,należy wziąć pod uwagę wiele czynników, chociażby takich jak pora roku czytemperatura. Przygotowując jadłospis w naszej strefie klimatycznej w okresie od listopada do marca, powinniśmy uwzględnić w nim nieco więcej potraw ciepłych.Kiedy temperatura na zewnątrz jest niska, nasz organizm potrzebuje więcej energii, aby utrzymać odpowiednią ciepłotę ciała. Zimą apetyt wzrasta i częściej sięgamy po bardziej kaloryczne potrawy.
W chłodne dni, gdy chcemy się rozgrzać,jako pierwsze na myśl przychodzą nam napoje np. gorąca herbata z miodem lub sokiem z malin, czekolada, grzaniec z przyprawami korzennymi, takimi jak kora cynamonowa, goździki, kardamon i imbir. Drugie w kolejności są zupy – te klarowne, niezawiesiste,takie jak rosół czy barszcz, ze zwiększoną o tej porze roku ilością świeżo mielonego pieprzu oraz czosnku, a także zupy kremy np. krem grzybowy, krem z dyni, zielonego groszku czy szparagów.
Szef kuchni, Konrad Birek, proponuje autorski przepis na aromatyczny rosół z kurczaka Zagrodowego z gotowanymi warzywami oraz kluseczkami z kaszy manny. Przygotowanie rosołu zajmie około 2 godziny:
Składniki dla 4 osób:
1 kurczak Zagrodowy z Podlasia
2 obrane marchewki
¼ bulwy selera
1 pietruszka
1 obrana cebula
1 mały por
1 mały pęczek natki pietruszki ew. lubczyku
Do smaku: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól
Kluseczki:
1 szklanka kaszy manny
2 jajka
50 g masła
150 g (ok. pół szklanki) kwaśnej, śmietany 18 proc.
1 mały pęczek posiekanej natki pietruszki
szczypta soli do smaku
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić na 4 części (2 uda i 2 piersi) i dokładnie umyć. Umyte warzywa (cebulę wcześniej można zrumienić na ogniu bądź rozgrzanej patelni) razem z kurczakiem przełożyć do pięciolitrowego garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Gdy tylko się zagotuje, zmniejszyć ogień, usunąć delikatnie szumowiny, dodać natkę pietruszki lub lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i gotować na wolnym ogniu przez około 1 – 1,5 godziny (pamiętając, aby cały czas zbierać wypływające szumowiny). Przygotować kluseczki: miękkie masło dokładnie utrzeć z jajkami. W trakcie ucierania wsypać kaszę, dodać śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko delikatnie wymieszać, doprawiając w trakcie solą. Odstawić na kilka minut, tak, aby kasza wchłonęła trochę płynu. Kluseczki gotować we wrzącej i osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch. Z rosołu wyjąć kurczaka i warzywa, pokroić je w kostkę lub plastry i odstawić w ciepłe miejsce. Rosół przecedzić, ponownie zagotować, doprawić do smaku solą i wlać do głębokich talerzy z ułożonymi wcześniej kluseczkami, warzywami oraz gotowanym kurczakiem.
Mięso drobiowe to idealna baza do przygotowania potraw na zimę. Świetnie komponuje się ze wszystkimi przyprawami, również tymi, określanymi mianem rozgrzewających. Oprócz rosołu, z kurczaka możemy przygotować pieczeń z bakaliami, papryką, kardamonem i otartą skórką z cytryny lub udusić same piersi w sosie curry. Podstawowy składnik, indyjską przyprawę curry należy wymieszać z chili, liśćmi limonki i świeżo siekaną kolendrą. Najlepszym na zimędodatkiem do potraw z kurczaka będą gotowane warzywa podawane na ciepło, takie jak fasolka, szparagi, marchew, kalafior, brukselka, brokuły czy ich połączenie np. ratatouille z oregano, tymiankiem i rozmarynem.
Drugą rozgrzewającą potrawą na zimę zaproponowaną przez Konrada Birka, idealną na obiad lub ciepłą kolację jest Pierś kurczaka w sosie curry z kolorową papryką, bakłażanem i cukinią:
Składniki dla 4 osób
4 małe piersi z kurczaka Zagrodowego z Podlasia pokrojone w kostkę, oprószone potem 1 łyżeczką mieszanki curry
1 cebula, pokrojona w grubą kostkę
1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę
1 cukinia, pokrojona w kostkę
Po 1 czerwonej i zielonej papryce, oczyszczonej i pokrojonej w kostkę
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
1 mały pęczek posiekanej świeżej kolendry
2 łyżki prażonych orzechów nerkowca
Sos
500ml śmietany 36%
500ml mleka kokosowego
1 banan, pokrojony w plastry
2 liście limonki
1 łodyga trawy cytrynowej
2 łyżki żółtej pasty curry
1 posiekana papryczka chili
Sól do smaku
150g ryżu jaśminowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła roślinnego
Sól, cynamon mielony do smaku
Sposób przygotowania:
W garnku zagotować śmietanę razem z mlekiem kokosowym, bananem, liśćmi limonki, trawą cytrynową, pastą curry i posiekaną papryczką chili. Gdy sos zacznie gęstnieć, wyjąć liście limonki oraz trawę cytrynową, a całość dokładnie zmiksować i ponownie wstawić na ogień. Ryż jaśminowy uprażyć (około 2 minut) z cynamonem na rozgrzanej oliwie z masłem. Następnie zalać wodą (około 1,5 cm ponad powierzchnię ryżu) i gotować do miękkości pod przykryciem. Na rozgrzanej oliwie obsmażyć pokrojonego kurczaka i dodać go do gotującego się sosu. Tak samo postąpić z cebulą, bakłażanem, cukinią i kolorową papryką. Gdy mięso będzie miękkie doprawić wszystko do smaku i dodać posiekaną kolendrę. Aromatycznego kurczaka podawać z wcześniej przygotowanym ryżem jaśminowym i prażonymi orzechami nerkowca.
Te i inne przepisy można znaleźć na stronie www.zagrodowy.pl. Internauci mogą zamieścić w serwisie własne przepisy, zadać pytanie Konradowi Birkowi, dowiedzieć się więcej o Zagrodowym i znaleźć najbliższy punkt sprzedaży.
Zagrodowy z Podlasia z nową etykietą i tacką w niebieskim kolorze dostępny jest od października 2012 r. W sklepach znajdziemy produkt zarówno w postaci całej tuszki w cenie ok. 11,99 – 12,99 zł/kg, jak i elementów z kurczaka − filet, noga, skrzydła, udo, podudzie−w cenie od ok. 13,50 zł/kg do ok. 23,99 zł/kg, w zależności od rodzaju elementu.