Mercato zdeklasowało rywali – jedenaście najlepszych restauracji, w gronie których znalazła się restauracja Biała Gęś, kreacji Pani Magdy Gessler oraz restauracja Concept 13, należąca do znanych krakowskich restauratorów i hotelarzy, rodziny Likus – współuczestniczących w jedynym tego rodzaju, piątym, jubileuszowym konkursie restauracji Wine&Food Noble Night 2012.
Już po raz kolejny, na stałe wpisany w pejzaż architektury Gdańska, Hilton Gdańsk został doceniony za wysoką jakość usług. Wine&Food Noble Night to największy i najbardziej prestiżowy konkurs restauracji i dobrego jedzenia w Polsce, do którego po raz pierwszy zakwalifikowała się właśnie restauracja Mercato z gdańskiego hotelu Hilton.
W sobotę 22 września, podczas jubileuszowej gali finałowej na warszawskim Służewcu, do konkursu stanęło 12 najlepszych, ściśle wyselekcjonowanych restauracji z całego kraju. Wszystkie zaprezentowały trzydaniowe menu złożone z przystawki, dania głównego i deseru, na które po degustacji głosowali, wyłaniając finalistów w każdej z tych kategorii, znamienici zgromadzeni na gali goście, wśród których znajdowali się najwybitniejsi polscy krytycy kulinarni, na czele z Panem Maciejem Nowakiem. Najbardziej prestiżową nagrodą wieczoru była nagroda za całokształt przygotowanej oferty, przyznawana przez profesjonalnie jury najznamienitszych międzynarodowych szefów kuchni, w tym także talenty wyróżnione najbardziej prestiżowym wyrazem światowego uznania, którym może zostać wyróżniony szef kuchni – gwiazdka przyznawana przez przewodnik kulinarny Michelin. Jury jednomyślnie zdecydowało o przyznaniu głównej nagrody restauracji Mercato za całokształt kulinarnych dokonań wieczoru. Autorskie menu Szefów Kuchni hotelu Hilton Gdańsk zyskało również największe uznanie blisko 1 000 obecnych na gali gości. Wśród prawie 11 000 wyserwowanych tego wieczoru dań to właśnie ich niebanalne propozycje zebrały najwięcej głosów publiczności, zwyciężając w kategorii Przystawka daniem: jajo zielononóżki w barolo z kurkami, bekonem i pianką hollandaise oraz w kategorii Danie Główne zdekonstruowanym Boeuf Stroganoffem. Tym samym restauracja Mercato z gdańskiego Hiltona stała się drugą restauracją w pięcioletniej historii konkursu Wine&Food Noble Night, która jednego wieczoru zdobyła więcej niż jedno pierwsze miejsce, wyrównując dotychczasowy rekord trzech pierwszych nagród, zdobytych w czasie jednego wieczoru, ustanowiony w 2010 roku przez warszawską restaurację Amber Room.
Konkursowe menu hotelu Hilton Gdańsk zostało zaprezentowane na Facebooku facebook.com/hiltongdansk w niedzielę 23 września po wyłonieniu zwycięzców, a dania zajmą honorowe miejsce w jesiennej karcie restauracji Mercato, której premiera planowana jest na piątek 12 października.