Mercato zdeklasowało rywali – jedenaście najlepszych restauracji, w gronie których znalazła się restauracja Biała Gęś, kreacji Pani Magdy Gessler oraz restauracja Concept 13, należąca do znanych krakowskich restauratorów i hotelarzy, rodziny Likus – współuczestniczących w jedynym tego rodzaju, piątym, jubileuszowym konkursie restauracji Wine&Food Noble Night 2012.
Już po raz kolejny, na stałe wpisany w pejzaż architektury Gdańska, Hilton Gdańsk został doceniony za wysoką jakość usług. Wine&Food Noble Night to największy i najbardziej prestiżowy konkurs restauracji i dobrego jedzenia w Polsce, do którego po raz pierwszy zakwalifikowała się właśnie restauracja Mercato z gdańskiego hotelu Hilton.
W sobotę 22 września, podczas jubileuszowej gali finałowej na warszawskim Służewcu, do konkursu stanęło 12 najlepszych, ściśle wyselekcjonowanych restauracji z całego kraju. Wszystkie zaprezentowały trzydaniowe menu złożone z przystawki, dania głównego i deseru, na które po degustacji głosowali, wyłaniając finalistów w każdej z tych kategorii, znamienici zgromadzeni na gali goście, wśród których znajdowali się najwybitniejsi polscy krytycy kulinarni, na czele z Panem Maciejem Nowakiem. Najbardziej prestiżową nagrodą wieczoru była nagroda za całokształt przygotowanej oferty, przyznawana przez profesjonalnie jury najznamienitszych międzynarodowych szefów kuchni, w tym także talenty wyróżnione najbardziej prestiżowym wyrazem światowego uznania, którym może zostać wyróżniony szef kuchni – gwiazdka przyznawana przez przewodnik kulinarny Michelin. Jury jednomyślnie zdecydowało o przyznaniu głównej nagrody restauracji Mercato za całokształt kulinarnych dokonań wieczoru. Autorskie menu Szefów Kuchni hotelu Hilton Gdańsk zyskało również największe uznanie blisko 1 000 obecnych na gali gości. Wśród prawie 11 000 wyserwowanych tego wieczoru dań to właśnie ich niebanalne propozycje zebrały najwięcej głosów publiczności, zwyciężając w kategorii Przystawka daniem: jajo zielononóżki w barolo z kurkami, bekonem i pianką hollandaise oraz w kategorii Danie Główne zdekonstruowanym Boeuf Stroganoffem. Tym samym restauracja Mercato z gdańskiego Hiltona stała się drugą restauracją w pięcioletniej historii konkursu Wine&Food Noble Night, która jednego wieczoru zdobyła więcej niż jedno pierwsze miejsce, wyrównując dotychczasowy rekord trzech pierwszych nagród, zdobytych w czasie jednego wieczoru, ustanowiony w 2010 roku przez warszawską restaurację Amber Room.
Konkursowe menu hotelu Hilton Gdańsk zostało zaprezentowane na Facebooku facebook.com/hiltongdansk w niedzielę 23 września po wyłonieniu zwycięzców, a dania zajmą honorowe miejsce w jesiennej karcie restauracji Mercato, której premiera planowana jest na piątek 12 października.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Ściśle niezbędne ciasteczka
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.