Mars od ponad 100 lat opiera produkcję swoich kultowych marek czekoladowych na kakao. W 2018 roku firma ogłosiła strategię „Cocoa for Generations”, przeznaczając 1 miliard dolarów na wspieranie społeczności uprawiających kakao i rozwój zrównoważonego łańcucha dostaw. Najnowszy raport „Cocoa for Generations 2024 Progress Report” pokazuje, jak dzięki współpracy z partnerami Mars realizuje cele związane z nowoczesnością, inkluzywnością i odpowiedzialną produkcją tego surowca.
Od znanego z chrupiącego, ciągnącego się wnętrza batona Snickers®, po kultowe draże M&M’s® – kakao jest kluczowym surowcem dla działalności Mars. Firma od ponad 100 lat wykorzystuje ziarna kakaowca pochodzące z różnych zakątków świata do wyrobu produktów kultowych czekoladowych marek.
Mars zdając sobie sprawę z roli, jaką odgrywa w światowym łańcuchu dostaw kakao, w 2018 roku ogłosił strategię „Cocoa for Generations” („Kakao dla pokoleń”). Realizując jej założenia firma w ciągu 10 lat przeznaczyła globalnie 1 miliard dolarów na wspieranie i finansowanie inicjatyw realizowanych wspólnie z partnerami, mających na celu wprowadzanie pozytywnych zmian w społecznościach, które uprawiają ten surowiec na całym świecie.
Od momentu uruchomienia programu, raporty „Kakao dla pokoleń” podsumowują postępy i potwierdzają zaangażowanie Mars w działania oparte na trzech filarach: nowoczesność, inkluzywność i zrównoważony rozwój łańcucha dostaw kakao. Firma przedstawia kolejny globalny raport – „Cocoa for Generations 2024 Progress Report”, w którym podsumowuje, jak wspólnie z partnerami przyczynia się do budowania ekosystemu kakao, w którym każdy ma szansę rozwijać się i prosperować.
Nowoczesne kakao
Dzięki postępowi naukowemu i technologicznemu nowoczesny ekosystem uprawy kakao może stać się bardziej profesjonalny i wydajny. Aby urzeczywistnić tę wizję, Mars aktywnie testuje nowe sposoby zwiększania plonów poprzez lepsze narzędzia, techniki, materiały sadzeniowe oraz zrównoważone praktyki rolnicze. W 2024 roku, wspólnie z partnerami, podjęto następujące działania:
- Wprowadzono cztery nowe odmiany kakaowca o wyższej wydajności oraz zwiększonej odporności na choroby i szkodniki.
- Otwarto laboratorium Mars Cocoa Advanced Research Laboratory (CARL) w Mars Cocoa Research Station w Pangkep, w Indonezji.
- Przetestowano nowe zastosowania zestawów do szybkiego wykrywania wirusów kakaowca w Ghanie.
Kakao sprzyjające inkluzywności
Mars wierzy, że bardziej inkluzywny ekosystem kakao to taki, który pomaga sprostać złożonym wyzwaniom stojącym przed branżą. Aby to osiągnąć firma wspiera inicjatyw na rzecz rozwoju gospodarczego w całym łańcuchu dostaw tego surowca. Do najważniejszych globalnych osiągnięć firmy w tym obszarze w 2024 roku należą:
- Dotarcie do ponad 101 tysięcy członkiń organizacji Women for Change.
- Osiągnięcie przez grupy VSLA Women for Change łącznie ponad 20 milionów dolarów oszczędności i udzielenie członkiniom VSLA pożyczek o wartości 13 milionów dolarów.
- Realizacja, we współpracy z dostawcami, szkoleń z zakresu praw człowieka, w których wzięło udział blisko 196 tysięcy rolników.
Zrównoważone kakao
Mars dokłada starań, aby chronić zasoby naturalne społeczności uprawiających kakao. Oznacza to pomoc w zachowaniu różnorodności biologicznej i ograniczaniu wylesiania oraz emisji gazów cieplarnianych, przy jednoczesnym wspieraniu bardziej odpornej produkcji surowca. Do końca 2024 roku:
- Około 675 tysięcy hektarów gospodarstw objętych programem Responsibly Sourced Cocoa zostało poddanych ocenie pod kątem ryzyka wylesiania.
- Blisko 112 tysięcy rolników na Wybrzeżu Kości Słoniowej i Ghanie zostało przeszkolonych przez dostawców w zakresie ochrony lasów.
- Rozdano do sadzenia w gospodarstwach 1,8 miliona drzew innych niż kakaowce, aby zwiększać zacienienie i wspierać różnorodności biologiczną.
Dzięki strategii Cocoa for Generations Mars jest w pełni zaangażowany w tworzenie nowoczesnego, inkluzywnego i zrównoważonego ekosystemu kakao. Więcej informacji znajduje się w pełnej wersji raportu Cocoa for Generations 2024 Progress Report.


