Limonkowo – miętowe orzeźwienie
Spośród rozmaitych wakacyjnych drinków, największym powodzeniem podczas upalnych dni, cieszą się te najbardziej orzeźwiające, czyli mojito i caipirinha. Z powodzeniem możemy je również serwować w mniej słoneczne popołudnia, chociażby po to, by przywołać ciepłe wspomnienia z podróży. Podstawą mojito jest mięta, limonka, rum i oczywiście cukier trzcinowy. Natomiast dla odmiany i urozmaicenia możemy przygotować sobie mojito owocowe (np. z truskawkami) lub w wersji „luxury” – z szampanem. Połączenie cukru trzcinowego i mięty równie dobrze wypada z whisky, pod warunkiem, że doda się jeszcze cząstkę brzoskwini.
Barmański gadżet – cukier w kartonie
Do przygotowania mojito i caipirinhii niezbędnym elementem jest cukier trzcinowy. Ten w poręcznym kartonie z zakrętką od Cukru Królewskiego idealnie sprawdza się podczas przygotowywania wszelkich drinków. Dzięki swojej drobnej granulacji cukier trzcinowy szybko rozpuszcza się również w zimnych napojach. Dozownik oraz miarka umieszczona z boku opakowania umożliwiają odsypanie potrzebnej ilości cukru wprost do shakera czy szklanki. Szczelny karton zabezpiecza też produkt przed wilgocią oraz „nieszczęśliwymi barmańskimi wypadkami” związanymi z przypadkowym rozlaniem czegoś na cukier czy upuszczeniem samego opakowania.