Walentynki to doroczne święto miłości, a nie od dziś wiadomo, że droga do serca wiedzie przez… żołądek. Co przygotować dla ukochanej osoby, żeby rozpalić jej zmysły? Owoce morza, czekolada czy egzotyczne przyprawy to afrodyzjaki od wieków uznawane są za sprzymierzeńców miłosnych uniesień. Sekret udanej kolacji tkwi jednak nie tylko w wyborze składników, ale także w ich mistrzowskim połączeniu. Ponad połowa Polaków w Walentynki zamierza zjeść kolację z ukochaną osobą. O tym w jaki sposób skomponować idealny posiłek dla ukochanej osoby opowiada Dominika Reich, ambasadorka i edukatorka smaku, która od lat dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem kulinarnym. Pozwólcie sobie na odrobinę kreatywności, by te Walentynki stały się świętem miłości nie tylko w sercu, ale i na talerzu.
Afrodyzjaki, których nazwa nie bez powodu pochodzi od imienia greckiej bogini miłości i piękna – Afrodyty, to dodatki i przyprawy wzmacniające smak potraw, nastrój oraz… podnoszące libido. Oprócz popularnych truskawek i czekolady możemy do nich zaliczyć różnego rodzaju owoce morza. Obecność fosforu, wapnia, jodu, żelaza, witaminy B i glikofosforanu sprawia, że czujemy ekscytację i zwiększone podniecenie. Co ciekawe, właśnie te witaminy i minerały można znaleźć w większości stworzeń zamieszkujących morza – szczególnie skorupiakach. Z czym je łączyć i jak serwować w Walentynki?
Kolacja w kolorach miłości
Walentynkowa kolacja to doskonała okazja, by połączyć smaki z innymi zmysłowymi doznaniami i przygotować kolację w kolorach miłości – różu oraz czerwieni. Można dobrać składniki w tych kolorach lub zastosować kilka sztuczek, np. obok pasty z krewetek lub mięsa z kraba czy hummusu z burakami możemy przygotować jajka z akcentem kawioru, ale wcześniej zabarwić je sokiem z buraków. – Jako główne danie zaproponowałabym czerwony makaron z krewetkami, pastą truflową bądź kremowym sosem winnym z dodatkami owoców morza wzbogacone płatkami chili i neutralnymi jadalnymi kwiatami. Zmysłowe produkty jak małże, ostrygi czy ślimaki – szybkie, eleganckie i pełne smaku – będą idealnym wyborem – proponuje Dominika Reich, ambasadorka smaku. Reich podpowiada też, że dobrze jest znać kulinarne preferencje ukochanej osoby, by móc podać jej ulubione danie w niecodziennej odsłonie. Podanie posiłku w oryginalnej formule, zaskoczenie partnera nie tylko smakiem, ale i wyszukanym wyglądem dań to prosty sposób, aby wieczór nabrał wyjątkowego charakteru.
Kulinarna podróż przez smaki świata
Tematyczna kolacja to świetny sposób na zaskoczenie ukochanej osoby i zabranie jej w podróż po ulubionych smakach świata. Dominika Reich podpowiada, że dla miłośników kuchni azjatyckiej idealne będą dania z woka, makaron ryżowy z owocami morza lub pieczona kaczka w sosie pomarańczowym z dodatkiem przypraw będących afrodyzjakami: imbiru, pieprzu kajeńskiego, chili czy czosnku. Do dań azjatyckich i sushi doskonale pasuje różowe wino. Kuchnia grecka to także doskonała opcja – musaka, grillowane bakłażany z fetą, tapenada z oliwek i jagnięcina. Włoskie smaki to domowy makaron z pikantnym sosem z ndują, krewetkami smażonymi z imbirem, czosnkiem i chili. Tematyczna kolacja może także przypominać romantyczną podróż, którą wspólnie przeżyliście lub zapowiadać tę, która dopiero nadchodzi. Wspólne gotowanie to kolejna fantastyczna okazja, by spędzić czas razem, tworząc pyszne dania i wzmacniając więzi.
Słodkie akcenty miłości
Na deser Dominika Reich proponuje romantyczne klasyki: czekoladowe fondue z czerwonymi owocami, lody z białej czekolady z musem truskawkowym, tiramisu z malinami. Warto wybrać desery z kakao i czekoladą, która od wieków uważana jest za afrodyzjak, ponieważ zawiera związki chemiczne, takie jak fenyloetyloamina i teobromina, które wpływają na poprawę nastroju oraz sprzyjają pobudzeniu uczucia przyjemności. Podobno dzięki swoim właściwościom stymulującym i delikatnie euforycznym, czekolada może zwiększać pożądanie. Dopełnieniem będą napoje w odpowiednich barwach: koktajle ze zmiksowanych świeżych lub mrożonych czerwonych owoców, czerwone lub różowe wino, dostępnej w Polsce także w wersji bezalkoholowej albo uznawany za afrodyzjak szampan w kolorach miłości.
Walentynki to wyjątkowa okazja, by celebrować miłość, delektując się wspólnymi chwilami podczas romantycznej kolacji we dwoje. Dzięki kulinarnym wskazówkom Dominiki Reich stworzycie atmosferę pełną smaku, romantyzmu i niezapomnianych doznań. Pamiętajcie, że liczy się nie tylko to, co podacie na talerzu, ale również magia wspólnego gotowania, rytuał jedzenia i dzielenia się tymi wyjątkowymi momentami.
Dominika Reich – ambasadorka, pasjonatka oraz edukatorka dobrych smaków. Propagatorka fondue i raclette w Polsce. Sommelierka posiadająca liczne certyfikaty z zakresu wiedzy o winie w tym Wine and Spirit Edcation Trust. Jak nikt inny opowiada o tym, jak łączyć ze sobą różne smaki oraz na co zwracać uwagę na etykiecie, aby kupić dobry jakościowo produkt. Organizatorka warsztatów oraz eventów winiarskich i degustacyjnych, podczas których dzieli się w przystępny sposób swoją wiedzą. Od lat tłumaczy, jak łączyć ze sobą produkty, aby wydobyć z nich głębię smaku, pokazuje, jak wybrać wyroby wysokiej jakości, opowiada o ich produkcji, a także uczy, w jaki sposób najlepiej wykorzystać ich potencjał. Degustatorka z kilkunastoletnim doświadczeniem zdobywanym podczas szkoleń w całej Europie, m.in. we Włoszech w destylarni Marzadro, we Francji w Eleveur de fromage Antony, w Niemczech oraz Szwajcarii.
Samodzielna matka, która otworzyła własną firmę i od 2021 roku prowadzi delikatesy The House of Cheese w Białymstoku. Jest jedyną kobietą z województwa podlaskiego zrzeszoną w Stowarzyszeniu Sommelierów Polskich. Członkini Izby Przemysłowo-Handlowej w Białymstoku oraz wiceprezes Podlaskiego Stowarzyszenia Właścicielek Firm Klubu Kobiet Biznesu. Działa aktywnie na rzecz rozwoju przedsiębiorczości kobiet w regionie podlaskim.