O przyznaniu certyfikatu „Doceń polskie” decydują oceny pięcioosobowej Loży Ekspertów, której przewodniczącym jest Mirek Drewniak.
Wystawiając noty, Loża bierze pod uwagę kilka aspektów, m.in. smak i wygląd produktu oraz stosunek jakości wyrobu do jego ceny. Artykuły spożywcze, którym eksperci przyznają maksymalną liczbę punktów, oprócz certyfikatu „Doceń polskie”, otrzymują miano TOP PRODUKTU.
W trakcie V certyfikacji, która odbyła się w maju tego roku, godło programu zdobyli m.in. producenci wyrobów mięsnych, firmy zajmujące się przetwórstwem owoców i warzyw oraz przedsiębiorstwa z branży piekarniczo-cukiernicznej.
Wśród wyróżnionych firm znalazło się aż siedem zakładów z branży mleczarskiej: Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach, SERTOP, OSM Rokitnianka, Gminna Mleczarnia w Pierzchnicy, OSM Skierniewice, ZM STARCO, MLEKTAR S.A.
Certyfikat „Doceń polskie” zdobyło czternaście wyrobów mlecznych, a trzynaście spośród nich otrzymało dodatkowo tytuł TOP PRODUKT. Pełna lista nagrodzonych wyrobów, w tym produktów mlecznych, jest dostępne na blogu programu; http://blog.docenpolskie.pl/produkty-z-docen-polskie/ .
Niedawny audyt udowodnił, że firmy z branży mleczarskiej coraz chętniej biorą udział w programie i co ważne – zdobywają więcej certyfikatów. W tym przypadku ilość przekłada się na jakość. Przypomnijmy; w trakcie V certyfikacji wyróżniono wyroby siedmiu firm z branży mleczarskiej.
Dla porównania; podczas dotychczasowych czterech certyfikacji znak „Doceń polskie” przyznano wyrobom siedmiu zakładów z branży oraz produktom mlecznym marki własnej sieci Intermarche. Majowy audyt był więc dla przetwórców mleka rekordowy.
Kolejna, VI certyfikacja odbędzie się 5 września. Przekonamy się wówczas czy kolejne wyroby mleczne zdobędą godło programu „Doceń polskie”.
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
Program „Doceń polskie” ma na celu promocję wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.