w

Portokalopita – ciasto, które przywołuje słońce!

Do wiosny jeszcze kilka tygodni, które dla większości z nas są trudne i ciągną się w nieskończoność. Tęsknimy za słońcem, ciepłem i długimi dniami. Dlatego warto ten czas przeczekać i przenieść się na pogodną Kretę. Wcale nie musimy brać w tym celu urlopu czy kupować biletów lotniczych. Wystarczy, że udamy się do własnej kuchni i wyczarujemy grecką portokalopitę. To przepyszne, pomarańczowe ciasto wprowadzi nas w wiosenny nastrój. 

Aromatyczna, rozpływająca się w ustach i obłędnie pomarańczowa – taka jest portokalopita, czyli tradycyjne ciasto pochodzące z Krety. Soczystość owoców idealnie komponuje się ze słodkim syropem, tworząc połączenie, które automatycznie przywołuje ciepłe, słoneczne dni. Jeśli chcemy zaprosić znajomych i zaplanować wspólne, greckie wakacje to portokalopita doskonale nada się na takie spotkanie.

Ciasto nie należy do najszybszych w przygotowaniu, ale efekt wart jest każdej minuty spędzonej w kuchni. Ważnym elementem tego wypieku są odpowiednie składniki – soczyste pomarańcze oraz doskonałej jakości Cukier Diamant.

SKŁADNIKI:

SYROP: 

  • 2 szklanki Cukru Drobnego Diamant
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 1 laska cynamonu lub łyżeczka imbiru

CIASTO: 

  • 450 g mrożonego ciasta filo
  • 5 jaj
  • 1 pomarańcza
  • skórka z 2 pomarańczy
  • 180 g oliwy z oliwek
  • 150 g Cukru Białego Diamant
  • 1 ½ szklanki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciasto filo należy rozmrozić, a jego płaty porozkładać do całkowitego wyschnięcia. Żeby przygotować syrop, do garnka trzeba wsypać Cukier Drobny Diamant i zalać go sokiem pomarańczowym, wodą, dodać skórkę z pomarańczy oraz imbir lub cynamon. Następnie należy to zagotować, aż cukier całkowicie się rozpuści, a później odstawić do ostudzenia.

W czasie gdy syrop stygnie przygotowujemy ciasto oraz rozgrzewamy piekarnik do 180°C.

Na okrągłą blachę trzeba dość drobno pokruszyć połowę ciasta filo, a drugą przełożyć do suchej miski. Następnie zblendować na gładką masę: pokrojoną pomarańczę, jogurt, jajka, proszek do pieczenia, skórkę z dwóch pomarańczy oraz Cukier Biały Diamant i oliwę.  Połowę masy przełożyć na blachę z pokruszonym ciastem filo i dobrze wymieszać, a potem wyrównać i posypać resztą ciasta. Następnie wlać resztę masy i znów wymieszać, aż się połączą. Ciasto wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 50 min.

Jeszcze ciepłe ciasto nakłuć widelcem i polać połową syropu, a po 5 minutach pozostałą jego częścią. Żeby syrop odpowiednio wsiąknął w ciepłe ciasto musi być zimny.

Ciasto należy zostawić na noc do zastygnięcia, a kolejnego dnia możemy się cieszyć słonecznym, pomarańczowym smakiem.

Po więcej inspiracji, warto zajrzeć na stronę marki Diamant, gdzie znajdziemy słodkie przepisy na różne okazje:

https://www.diamant.pl/przepisy

Napisane przez Ewa Kawiecka

Nawet ćwierć miliona cząsteczek plastiku w litrze butelkowanej wody. Prawie ¾ Polaków pije kranówkę lub filtrowaną wodę

Konopie w meblarstwie odpowiedzią na Europejski Zielony Ład