Choć Boże Narodzenie jest jednym z najpiękniejszych świąt w roku, to przygotowania do nich bywają często męczące. Dla dzieci jest to wspaniały czas, pełen tajemniczości i radości. Dorośli mają inne, bardziej prozaiczne problemy: zakupy, które często mogą znacznie nadwyrężyć domowy budżet. Jak co roku pojawia się proste pytanie – co kupić? Odpowiedź jest już znacznie trudniejsza, ponieważ wraz z nią rośnie niekończąca się lista zakupów i konieczność coraz bardziej skrupulatnego odliczania na nie pieniędzy. Co zrobić? Można w tym miejscu zastanawiać się nad sensem Bożego Narodzenia, na ile dajemy się wpędzać w pułapkę komercjalizacji tych świąt, ale czyż co roku nie obiecujemy sobie, że „w przyszłym roku to na pewno…”?
Są rzeczy, na które warto zwrócić uwagę już teraz i nie czekać do kolejnych świąt. Mowa o produktach spożywczych, z których przygotowywane są bożonarodzeniowe potrawy. Niechciany prezent można upchnąć na dnie szafy lub w najgorszym wypadku zwrócić do sklepu. Jednak wigilijnej kolacji nie da się powtórzyć. Składniki kiepskiej jakości mogą zepsuć smak nie tylko potraw, ale także całych świąt.
Dlatego warto wybierać produkty sprawdzone albo też rekomendowane przez specjalistów. Jednym z wyznaczników, którym można się kierować, jest znak „Doceń polskie”. Jest to certyfikat przyznawany przez ekspertów produktom spożywczym najwyższej jakości, dostępnym na polskim rynku. Sam program, w ramach którego przyznawany jest znak „Doceń polskie” ma charakter ogólnopolski i realizowany jest pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Spośród wielu produktów, polecanych przez ekspertów są takie, które na pewno wzbogacą nasz wigilijny stół. Do tradycyjnych polskich dań zaliczamy z całą pewnością barszcz czerwony, w którym czasem zamiast uszek pływają pierogi z kapustą i grzybami. Smak jest podobny, różnica polega głównie na wielkości. Jeżeli zdecydujemy się na drugą opcję, można zaopatrzyć się w paczkę Pierogów wiejskich z kaszą i grzybami Zakładu Przetwórstwa Mięsnego GROT. Produkt ten zdobył Certyfikat Programu promocyjnego „Doceń polskie”, a więc uznanie wśród znawców dobrego smaku.
Mimo że wędliny nie zaliczają się do wigilijnych dwunastu dań, nie zapomnijmy przygotować szynki. Tak na wszelki wypadek, szczególnie gdy wśród naszych gości są osoby, które nie przepadają za rybą. Warto więc choć spróbować Szynki tradycyjnej Zakładów Mięsnych Konarczak.
Święta to także okazja do rodzinnych spotkań przy stole. Do ciasteczek własnego wypieku można podać Herbatę malinową Cotterley z Intermarche. Smak zwykłej herbaty wzbogacą produkty firmy Eterno: Pigwa do herbaty, Syrop malinowy z miodem, czy Cytrynki z rumem. Wydaje się, że herbata faktycznie posiada tę magię, zwłaszcza kiedy za oknem szaleje zimowa zawierucha, a my siedzimy sobie spokojnie w ciepłym fotelu popijając owocowy napar. Ładnie wygląda to w telewizyjnej reklamie, dlaczego więc nie spróbować tego we własnym domu?
A może filiżanka kawy na dodanie sobie energii? Tu eksperci polecają kawę Finezja marki Cafe Prima.
Święta nie mogą obyć się bez słodyczy. Godna polecenia jest Śliwka nałęczowska w czekoladzie Firmy Cukierniczej Solidarność. Słodkim dodatkiem do prezentów może być też Czekolada Mleczna z Orzechami sieci Intermarche.
Boże Narodzenie to czas szczególny, o czym nikogo chyba nie trzeba przekonywać. Dzieląc się opłatkiem, życzymy sobie przede wszystkim zdrowia. A przecież duży wpływ na nie ma to, co jemy w ciągu całego roku. Wybierając produkty spożywcze z certyfikatem „Doceń polskie” nasze życzenie ma szanse się spełnić.