Najczęstszym powodem, dla którego wyrzucamy żywność jest jej nieprzydatność do spożycia. Konsumenci zapominają o dacie ważności produktów, kupują zbyt wiele, przygotowują za duże porcje, nie mają pomysłów, jak wykorzystać kupione produkty i nie potrafią odpowiednio przechowywać jedzenia.
Marnotrawstwo można ograniczyć, ucząc się zasad zarządzania spiżarnią. Tworzenie listy zakupów warto rozpocząć od zaplanowania posiłków na najbliższe dni. Wówczas będziemy mogli sprawdzić, których produktów nam brakuje. W sklepie, widząc towar w promocyjnej cenie, zastanówmy się czy, naprawdę jest nam potrzebny i czy w zaplanowanym harmonogramie dań faktycznie znajdziemy czas, na jego przetworzenie. Rozsądnie dobierajmy także ilość do faktycznych potrzeb naszej rodziny.
Szczególną uwagę zwracajmy na klasę produktów oraz datę przydatności do spożycia – mówi Aleksader Szałajko z ZT Bielmar, producenta Margaryny Śniadaniowej – Obecnie coraz więcej artykułów spożywczych, dzięki nowoczesnym procesom produkcji i stałej kontroli jakości, zachowuje świeżość nawet przez kilka tygodni bez zastosowania konserwantów. Wówczas szansa na całkowite zużycie produktu jest bardzo duża, także wtedy, gdy znajduje się on w dużym, ekonomicznym opakowaniu.
Aby artykuły spożywcze zachowały wszystkie walory odżywcze i smakowe, ważne są także odpowiednie warunki przechowywania. Chłód opóźnia procesy biochemiczne i spowalnia psucie się produktów. Z tego powodu, niezastąpionym sojusznikiem w racjonalnym gospodarowaniu żywnością jest lodówka. By należycie spełniała swoją funkcję, warto stosować zasady jej właściwego użytkowania. Przede wszystkim nie należy jej przeładowywać zbyt dużą ilością jedzenia. Zachowanie odpowiednich odstępów między produktami pozwala na właściwą cyrkulację powietrza. Dzięki temu są one lepiej schłodzone i dłużej pozostaną świeże.
Ważne jest także odpowiednie rozmieszczenie artykułów spożywczych na półkach, gdyż temperatura we wnętrzu lodówki różni się w zależności od miejsca – wyjaśnia Daniel Czok, przedstawiciel Candy Hoover Polska, producenta sprzętu AGD. – Szuflady na samym dole są przeznaczone do przechowywania warzyw i owoców. Półka znajdująca się bezpośrednio nad nimi jest natomiast najzimniejszym miejscem w lodówce – tam należy umieścić świeże mięso czy ryby. Na środkowej i górnej kładziemy produkty mleczne oraz wędliny. W pojemnikach i półkach znajdujących się na wewnętrznej stronie drzwi przechowujemy produkty, które wymagają jedynie lekkiego schłodzenia- dodaje.
Wkładając świeżo kupione produkty do lodówki powinniśmy umieszczać je za tymi, które już tam się znajdują. Dzięki temu łatwiej można kontrolować termin przydatności do spożycia. Od czasu do czasu każdy powinien przejrzeć jej zawartość. Nie musimy wyrzucać pozostałości produktów, których nie udało nam się zużyć na bieżąco. Można wykorzystać je do przyrządzenia nowych potraw. Kulinarne eksperymentowanie to okazja do odkrycia ciekawych przepisów i połączeń smakowych. Pamiętajmy także o możliwości przetwarzania i konserwacji żywności. Wiele produktów, w tym owoce, mięso, ryby, a nawet chleb nadaje się do mrożenia.
Marnowanie żywności to wielowymiarowy problem, który wywołuje negatywne efekty społeczne, energetyczne, a nawet ekologiczne. Zwykły konsument najszybciej odczuje jednak jego skutki ekonomiczne, które łatwo przewidzieć, obliczając, jakie straty dla domowego budżetu niesie za sobą kolejny kilogram kupionego jedzenia, wrzucony do kosza.
*Dane pochodzą ze stron: www.pah.org.pl, www.pck.pl, www.bankizywnosci.pl