Odwiedzając kraje śródziemnomorskie można zauważyć, że ich mieszkańcy dłużej cieszą się zdrowiem. W mniejszym stopniu uskarżają się na otyłość, nieprawidłowe ciśnienie krwi czy podwyższony cholesterol, uznane za przypadłości cywilizacyjne naszych czasów. Ich sekretem jest dieta, bogata w oliwę z oliwek, uważana za jeden z najzdrowszych systemów żywienia.
„Z zielonej robię się czarna, potem jestem miażdżona, aż w końcu w najczystsze złoto zostaję przemieniona” (zagadka hiszpańska).
Przeciętny mieszkaniec basenu Morza Śródziemnego spożywa miesięcznie co najmniej litr oliwy z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia, natomiast statystyczny Polak – mniej niż litr… w ciągu roku!* Tymczasem, pozytywne działanie wyciągu z liści oliwki popierają dane naukowe. Badania wykazały istotny wpływ suplementacji wyciągiem z liści Oliwki Europejskiej Olea europaea na spadek ciśnienia skurczowego i rozkurczowego**. Należy pamiętać, że ekstrakt ten poza właściwościami obniżającymi ciśnienie oraz cholesterol, wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Jest ono niemal dwukrotnie większe niż zielonej herbaty, a czterokrotnie – niż witaminy C.
Życie w innej szerokości geograficznej niż kraje śródziemnomorskie pociąga za sobą nieco inne nawyki żywieniowe i bardziej intensywny tryb życia. Warto o tym pamiętać i korzystać z nowych, naturalnych rozwiązań!. Jednym z nich jest OptiTensin® – suplement diety polecany tym, którzy pragną zadbać o prawidłowe ciśnienie krwi, a zwłaszcza osobom z tendencją do jego podwyższonego poziomu. Zawarty w preparacie OptiTensin® wyciąg z liści europejskiego drzewa oliwnego Olea europaea jest bogaty w substancję aktywną – oleuropeinę. 1 tabletka OptiTensin® zawiera taką samą ilość oleuropeiny, jak co najmniej 5 litrów oliwy z oliwek extra virgin (z pierwszego tłoczenia)!***
Aktywna substancja oleuropeina zawarta w preparacie OptiTensin®:
– pomaga zachować prawidłowy poziom ciśnienia krwi
– przyczynia się do utrzymania zdrowia serca;
– wpływa na zachowanie optymalnego poziomu cholesterolu;
– chroni komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
– wspomaga utrzymanie odpowiedniej ilości cukru we krwi.
W warunkach klinicznych dowiedziono, że stosowanie wyciągu z liści oliwki przez okres ośmiu tygodni wpływa na znaczne obniżenie poziomu tzw. „złego” cholesterolu (LDL) we krwi. Badanie przeprowadzono na grupie 232 osób z co najmniej umiarkowanym nadciśnieniem. ****
Sposób użycia: 1-2 tabletki dziennie. Zaleca się stosowanie regularnie przynajmniej przez ok. 8 tygodni.
Opakowanie: 40 tabletek, cena: ok. 50 zł
* www.extenda.pl
** Perrinjaquet-Mocetti T. et al. Food supplementation with an Olive (Olea europaea L.) leaf extract reduces blood pressure in borderline hypertensive monozygotic twins. Phytotherapy Research 2008, 22, 1239-1242.
*** Jedna tabletka OptiTensin® zawiera standaryzowany ekstrakt z minimalną zawartością 16% oleuropeiny.
Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów oliwy z oliwek extra virgin (z pierwszego tłoczenia). Różnią się one jakością i zawartością aktywnej substancji – oleuropeiny, która może wynosić od 2 do 10 mg na litr oliwy.
**** E. Susalit, N.Agus, I. Effendi, R. R. Tjandrawinata, D. Nofiarny, T. Perrinjaquet-Moccetti, M. Verbruggen, Olive (Olea europaea) leaf extract effective in patients with stage-1 hypertension: Comparison with Captopril, Phytomedicine, Vol. 18, Issue 4, 15/02/2011, str. 251-258.