Przygotowując świąteczne dania musisz pamiętać o odpowiedniej jakości składników. Warto wykorzystać więc octy Develey, które powstają w wyniku naturalnego procesu fermentacji octowej z najlepszych, wyselekcjonowanych składników. Możesz wybierać spośród octu z białego i czerwonego wina, jabłkowego i octu balsamicznego. Pozwolą one na urozmaicenie Twoich potraw i dodadzą im niezwykłego aromatu. Możesz wykorzystać je również do tworzenia sosów oraz jako dodatek do surówek i sałatek. Co więcej, ocet działa pozytywnie na trawienie, warto więc mieć go pod ręką po świątecznym obżarstwie. Aby nie nadwyrężyć świątecznego budżetu Develey przygotował większe, ekonomiczne butelki octu jabłkowego i octu winnego – 500 ml.
Jeśli nie masz pomysłu jak szybko przygotować potrawę na wigilijną kolację, skorzystaj z poniższych sprawdzonych przepisów. Będą smakować jeszcze lepiej, jeśli przygotujesz je na kilka dni przed Wigilią.
Sałatka śledziowa z buraczkami
Składniki:
4 filety śledziowe
3 buraczki ćwikłowe
4 ziemniaki
3 jajka
5 korniszonów
1 czerwona cebula
sól, pieprz
1 łyż. majonezu Develey
1 łyż. musztardy rosyjskiej Develey
2 łyż. octu z czerwonego wina Develey
Sposób przygotowania:
Ugotować ziemniaki i buraczki, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kosteczkę. Cebulę drobno posiekać. Filety opłukać i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Majonez połączyć z musztardą i octem, doprawić do smaku solą i pieprzem Powstały sos dodać do sałatki.
Rolmopsy śledziowe
Składniki:
8 filetów śledziowych
2 średnie cebule
2 duże ogórki kiszone
Musztarda rosyjska Develey
1/2 szkl octu jabłkowego Develey
1 szkl wody
1 łyżeczka cukru
Kilka ziarenek ziela angielskiego
4 listki laurowe
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: ugotować ocet z wodą, cukrem, zielem angielskim i listkami laurowymi.
Filety ułożyć w naczyniu skórą do dołu, posmarować musztardą i ułożyć na nich po plasterku cebuli i ogórka. Następnie każdy filet zwinąć w ciasny rulon i wbić w niego wykałaczkę, tak aby rolmopsy się nie rozpadły. Naczynie z rolmopsami zalać zalewą
Ryba po grecku
Składniki:
1,5 kg ryby mrożonej np. mintaj
4 duże cebule
6 szt. dużej marchwi
3 pietruszki
pół selera o lej do smażenia
2 łyżki octu winnego Develey
szklanka mleka
szklanka mąki
przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy
5 łyżek koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania:
Rozmrożoną rybę obtoczyć w mleku, mące i usmażyć na rozgrzanym oleju.
Cebulę pokroić w talarki, posolić i również usmażyć na oleju.
Surowe warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć to do garnka i dusić do miękkości. Dodać ocet, usmażoną cebulę, koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku. Przygotowaną masę przekładać na przemian z kawałkami ryby w naczyniu żaroodpornym.
Na sklepowych półkach Ocet Develey w butelce 250 ml kosztuje ok. 5 zł, a w butelce 500 ml – 5,5 zł.