Boże Narodzenie to czas pełen magii, miłości i radości. Na tę wyjątkową atmosferę składa się wiele czynników, takich jak obecność naszych najbliższych, śnieżny krajobraz za oknem, zachwycająca, mieniąca się choinka i przepyszne dania – w tym również słodkości. Aromatyczna wanilia, cynamon i korzenne, piernikowe zapachy każdego roku przyciągają domowników do stołu.
A podczas przygotowania świątecznych łakoci warto wykorzystać odpowiednie składniki, dzięki którym domowe słodkości zachwycą biesiadników.
Puszyste serniki, słodkie, lukrowane pierniczki oraz aromatyczne ciasteczka doskonale przyozdabiają wigilijny stół. Świeże, domowe wypieki kuszą także domowników swoim wyjątkowym zapachem, jednak, aby świąteczne łakocie oczarowały domowników również smakiem, wykorzystajmy do ich tworzenia produkty wysokiej jakości. Stąd podczas świątecznych przygotowań w naszej kuchni nie może zabraknąć Dolnośląskiej Mąki Tortowej z Młyna Jaczkowice, dzięki której przygotujemy smaczne i niezapomniane wypieki.
Dolnośląska mąka na święta
Ciasta, pierniczki oraz pozostałe słodkie przysmaki są jednym z najważniejszych elementów świątecznego stołu. Domowe, wigilijne łakocie to również sposób na dzielenie się miłością i radością z rodziną i przyjaciółmi. Przygotowując udane wypieki, tworzymy niezapomnianą atmosferę rodzinnych spotkań i świątecznych przyjęć. Jednak, aby zachwycić podniebienia naszych bliskich, warto wykorzystać składniki najwyższej jakości. Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice to gwarancja udanych, świątecznych wypieków. Jednolity jasny kolor, puszystość oraz lekkość wysoko przemielonej mąki typu 450 zapewni wysoką jakość przygotowywanego ciasta, a także nada wypiekom delikatnego smaku.
Dolnośląska Mąka Tortowa od lat doceniają zarówno przez klienci, jak i wyspecjalizowani kucharze. Na wysoką jakość mąki ma wpływ wykorzystanie najlepszych odmian pszenicy, wieloletnie doświadczenie młynarzy, sprzyjające nasionom żyzne gleby oraz łagodny, dolnośląski klimat. Dogodne warunki wzrostu pszenicy umożliwiają uzyskanie delikatnej, naturalnej mąki, doskonałej do świątecznych wypieków.
Bożonarodzeniowe ciasta i ciasteczka to nie tylko smaczne łakocie. To właśnie za ich pomocą możemy podzielić się miłością z najbliższymi, a wyjątkowe, aromatyczne zapachy niosą ze sobą wspomnienia z dzieciństwa, budząc w nas radosne emocje. Wypieki bożonarodzeniowe mają szczególne miejsce w naszych domach, dlatego warto zadbać by były przygotowane z jak najlepszych produktów oraz – od serca.
Przepis na domowe pierniczki:
- 2 szklanki Dolnośląskiej Mąki Tortowej
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 10 g (1/2 torebki) przyprawy piernikowej
- Ok. 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
Mąkę przesiewamy, wlewamy podgrzany i rozpuszczony miód i całość mieszamy. Dodajemy cukier, sodę oczyszczoną, masło i przyprawy, a następnie siekamy nożem. Dodajemy jajko i dolewając stopniowo mleko, zagniatamy ciasto do konsystencji ciasta kruchego (średnio twarde i gęste). Następnie jeszcze przez 10 minut dokładnie wyrabiamy ręką, aż będzie gładkie. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto do grubości 1-1/2 cm. Foremkami wykrawamy pierniczki, smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp około 2 cm pomiędzy nimi. Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, w zależności od grubości.