W ferworze przedświątecznych sprawunków trzeba pamiętać, że wybrane przez nas produkty mają decydujący wpływ na smak i wygląd dań, które zjemy wspólnie z najbliższymi. Nie ma bowiem nic przyjemniejszego od pysznego posiłku spożywanego w ciepłej atmosferze świąt, którą wspominamy przez cały rok.
– W okresie świątecznym tradycyjnie kupujemy więcej mięsa i wędlin. W ciągu kilku dni przygotowujemy wiele różnorodnych potraw, więcej czasu spędzamy przy stole. Wigilijny post zwiększa w kolejnych świątecznych dniach spożycie produktów mięsnych – podkreśla Celina Nierodkiewicz ze Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, członek Loży Ekspertów Programu promocyjnego „Doceń polskie” .
Podobnego zdania jest Dorota Banaszkiewicz-Bartyzel , reprezentująca Zakład Przetwórstwa Mięsnego Grot ze Starowej Góry.
– Przed świętami obserwujemy w naszych firmowych sklepach wzrost zainteresowania zakupem mięsa. Konsumenci najczęściej wybierają schab, karczek oraz mięso wołowe. Większość klientów chce w tym okresie zaserwować swoim najbliższym specjały nawiązujące do tradycji kuchni polskiej. Stąd też chociażby zainteresowanie naszych klientów gęsiną oraz produkowanymi w naszym zakładzie wyrobami z gęsi. Duża grupa konsumentów planuje wcześniej zakupy i chcąc mieć gwarancję dostępności poszczególnych wyrobów „zapisuje się” na wybrany przez siebie asortyment – mówi D. Banaszkiewicz-Bartyzel.
Produkty Z.P.M. Grot doceniają nie tylko klienci. Pierogi z kaszą i grzybami, pierogi z gęsiną oraz pasztety z gęsi – m.in. te wyroby mogą poszczycić się godłem „Doceń polskie”. Certyfikat ten, na podstawie dwuetapowej oceny, przyznają eksperci reprezentujący m.in. Fundację Klubu Szefów Kuchni, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, czy wspomniane już Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP. Honorowy patronat nad przedsięwzięciem sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Znak „Doceń polskie” na opakowaniu produktu stanowi więc cenną wskazówkę dla konsumentów.
Inną firmą, której wyroby zostały wyróżnione w Programie promocyjnym „Doceń polskie” jest Zakład Przetwórstwa Spożywczego Kędzia . Tytuł „Doceń polskie” zdobyły De volaille oraz Kotlet z indyka a la schabowy w cieście. Dodatkowo, Kotlet z indyka został nagrodzony tytułem TOP PRODUKT, co oznacza, że eksperci przyznali mu maksymalną liczbę punktów.
– Jesteśmy obecni na rynku blisko 20 lat. Od samego początku produkujemy nasze wyroby tak, jakbyśmy robili je dla własnej rodziny i podawali je naszym dzieciom. Otrzymane przez nas wyróżnienia i nagrody potwierdzają, że postępujemy właściwie, że nasza praca ma sens. Przy okazji miło jest zostać docenionym przez ekspertów z branży – przyznaje Małgorzata Kędzia-Szymańska, dyrektor Zakładu z Wolsztyna.
Przed świętami sklepy kuszą promocjami. Ogromny wybór producentów i mnogość asortymentu mogą przyprawić niedoświadczonych konsumentów o ból głowy. Rozczarowania można uniknąć bazując na sprawdzonych produktach.
Dorota Banaszkiewicz-Bartyzel radzi, aby wybierać wyroby znanych producentów. – Tylko zakłady mięsne posiadające odpowiednie certyfikaty i spełniające europejskie normy gwarantują wyroby najwyższej jakości. Warto robić zakupy w sklepach, w których można liczyć na pomoc doświadczonych sprzedawców. Podpowiedzą oni jaki rodzaj mięsa będzie najbardziej odpowiedni i sprosta oczekiwaniom klientów. Trzeba także pamiętać, że w sklepie musi być zachowany łańcuch chłodniczy – radzi przedstawicielka Z.P.M. Grot. – Nie mniej ważne jest kupowanie produktów tych firm, których jakość została potwierdzona nagrodami i wyróżnieniami przyznawanymi zarówno przez konsumentów, jak i fachowców z danej dziedziny – dodaje Dorota Banaszkiewicz-Bartyzel.
– Certyfikat jest nie tylko dowodem wysokiej jakości wyrobu. Oznacza także, że producent nie bał się poddać ocenie i że zależy mu na uzyskaniu opinii niezależnych przedstawicieli branży na temat swojego produktu – zauważa Celina Nierodkiewicz.
Rolę niezależnego grona ekspertów docenia także Małgorzata Kędzia-Szymańska. – Wszelkie inicjatywy związane z oceną produktów bardzo korzystnie wpływają na firmę. Opinia specjalistów, bez względu na jej wydźwięk, pozwala firmie spojrzeć na produkt z innej perspektywy i zastanowić się nad tym co można zmienić i udoskonalić. Wszystko te działania powinny być prowadzone w myśl zasady „klient nasz Pan” – podsumowuje dyrektor Z.P.S. Kędzia.
Boże Narodzenie to czas biesiadowania w rodzinnym gronie. W tym szczególnym okresie warto zadbać nie tylko o ilość, ale i jakość potraw, które znajdą się na świątecznym stole. Na niektóre dania czekamy cały rok, dlatego tym bardziej warto sięgnąć po składniki najwyższej jakości – dzięki temu magia świąt nie pryśnie wraz z pierwszym kęsem.