Precastingi odbyły się w pięciu polskich miastach; Krakowie, Katowicach, Wrocławiu, Gdyni i Warszawie. Uczestników oceniali Rafał Targosz (członek Kapituły Fundacji Klubu Szefów Kuchni) oraz Mirek Drewniak – przewodniczący Loży Ekspertów programu „Doceń polskie” i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Warto dodać, że M. Drewniak pełni w programie rolę konsultanta ds. kulinarnych.
Celem eliminacji było wyłonienie stu osób, spośród nich wybrana zostanie finałowa czternastka, która weźmie udział w programie. Główną nagrodą, o którą będą walczyć finaliści, jest 100 tys. zł i wydanie autorskiej książki kulinarnej
Program poprowadzi Magda Gessler, która będzie również przewodniczącym jury. Oprócz niej zmagania uczestników kulinarnego show oceniać będą Anna Starmach (dobrze znana widzom programu „Dzień Dobry TVN”) i Michel Moran, właściciel i szef kuchni restauracji Bistro de Paris.
Program „MasterChef” zadebiutował na antenie BBC w 1990 roku. Kulinarny show, który ma wyłonić najlepszego kucharza-amatora, cieszy się popularnością na całym świecie. Konkurs realizowany był w ponad 30 krajach, m.in. w Stanach Zjednoczonych, Australii, Niemczech i Francji.
Gospodarzem amerykańskiej wersji był Gordon Ramsay, szkocki szef kuchni znany m.in. z programu „Hell's Kitchen” („Piekielna Kuchnia”).
Polska edycja programu będzie częścią jesiennej ramówki stacji TVN.
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
Program „Doceń polskie” ma na celu promocję wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Polskie Mięso czy Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Honorowy patronat nad programem „Doceń polskie” sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.