Według norm europejskich MOM – mięso oddzielane mechanicznie mięsem nie jest. Co więcej ładny wygląd parówka może zawdzięczać odpowiednim ulepszaczom.
Co zatem ma zrobić mama, która chce, żeby jej mały „parówkożerca” zjadał nie tylko smacznie ale i zdrowo? Z pomocą przychodzi nam moda na styl życia „eko”, dzięki czemu coraz więcej świadomych mam zaopatruje się w wędliny produkowane w naturalny sposób, które nie zawierają ulepszczy i chemicznych wzmacniaczy smaków.
Mięso jest ważnym elementem w diecie, istotnym dla prawidłowego rozwoju dzieci, a parówki pod warunkiem, że są wyprodukowane z dobrej jakości mięsa stanowią dla dziecka cenne źródło białka.
Mercedes wśród parówek
Najwyżej cenione są parówki cielęce, które mają najdelikatniejsze i najdroższe mięsko, stąd niewielu jest polskich producentów oferujących prawdziwe parówki cielęce. Najczęściej mamy do czynienia z „parówką cielęcą” jedynie z nazwy. Według definicji, parówki takie powinny zawierać przynajmniej 50% drogiego, cielęcego mięsa, tymczasem „parówki cielęce” zawierają tylko kilka procent cielęciny (lub wołowiny, która jest tańsza). Czujność rodziców „skanujących” etykietę produktu powinien wzbudzić również skład „bogaty” w różnego rodzaju substancje konserwujące i polepszające smak oraz niska cena produktu.
Ideał odnaleziony
Wśród producentów u których na daremno szukać polepszaczy smaku i konserwantów, i którzy są uprawnieni do używania nazwy – parówki cielęce – jest Bacówka Towary Tradycyjne. Gwarantowana zawartość parówki cielęcej z Bacówki to 95% mięsa, w tym 52% cielęciny i 43% wieprzowiny. Produkty te nie zawierają glutenu, ani dodatków chemicznych, są łagodnie przyprawione. Co daje rodzicom pewność, że podają dzieciom zdrowe i wartościowe produkty.
Sposób na parówkę
Paróweczki mogą być samodzielnym posiłkiem lub przekąską, zarówno na zimno, jak i na gorąco.
Pochodzenie
Parówki z Bacówki pochodzą z własnej masarni w wiosce Rajbrot. Od początku produkowane są według tradycyjnej receptury, dzięki czemu wyróżniają się walorami jakościowymi, zdrowotnymi i smakowymi. Ich aksamitny smak i jędrna struktura ukryte są w naturalnej osłonce, owędzanej dymem bukowym. Wędzenie jest naturalną i znaną od lat metodą konserwacji wędlin, za pomocą dymu, w wyniku czego produkty uzyskują specyficzny zapach, smak i zabarwienie.
Dostępność i cena
Parówki cielęce z Bacówki dostępne są w sklepach firmowych i franczyzowych pod szyldem Bacówka Towary Tradycyjne oraz w dobrych sklepach i delikatesach w rejonie południowej Polski. Lista sklepów: http://bacowkatowary.pl/pl/sklepy
Parówki cielęce – cysorskie paluszki cielęce z Bacówki dostępne są w cenie około 32 pln za kilogram.
Więcej informacji o produktach i firmie na stronie internetowej: www.bacowkatowary.pl
Nagrody, wyróżnienia
Oprócz uznania najmłodszych i ich rodziców, parówki cielęce zostały wyróżnione godłem AGRO POLSKA i AGRO POLAND-EURO QUALITY. Symbole te są gwarancją najwyższej jakości produktu.