W upalny, wakacyjny czas częściej decydujemy się na lżejsze niż zazwyczaj posiłki. Sięgamy wtedy głównie po sałatki, sezonowe warzywa, czy kanapki, które jeszcze lepiej smakują z domowymi dipami. Do ich przygotowania idealnie sprawdzi się Majonez Kielecki Lekki, produkowany przez WSP „Społem”. Dzięki niemu lekkostrawne, letnie potrawy nabiorą wyjątkowego i oryginalnego charakteru.
Lekkość w składzie
W lipcu i sierpniu podstawę naszej diety stanowią głównie sezonowe owoce i warzywa. Pełnowartościowe śniadanie zapewnią nam kanapki na pieczywie chrupkim lub pełnoziarnistym ze świeżymi pomidorami, twarożkiem oraz bazylią. Na obiad, do pieczonego kurczaka i kaszy wyśmienitym dodatkiem będą sałatki, np. grecka z fetą i oliwkami, jarzynowa z młodą marchewką i groszkiem oraz klasyczna, ale z dodatkiem granatu albo mango. Wszystkim tym potrawom charakteru dodadzą oryginalne, domowe dipy. Warto przyrządzać je na bazie jogurtu wymieszanego z Majonezem Kieleckim Lekkim oraz ziołami. Kremowy i jednocześnie wyrazisty sos WSP „Społem” idealnie podkreśla smak świeżych warzyw lub przekąsek, powodując, że stają się one mniej kaloryczne. W składzie ma mniej cukru o 38% niż w klasycznej wersji oraz obniżoną zawartość tłuszczu o 31%. Dlatego może on stanowić uzupełnienie diety dla osób, które uwielbiają potrawy z dipami, ale chcą jeść lekko.
Gotowanie ciężkich posiłków podczas upału, może powodować podwójne zmęczenie. Dlatego warto przygotować orzeźwiające i proste potrawy, które nasycą nas na cały dzień. Wielbiciele zup mogą dodać Majonez Kielecki Lekki WSP „Społem” do świeżo przyrządzonego kremu z pomidorów lub aromatycznego chłodnika, który idealnie ochłodzi organizm. Wakacyjne danie główne mogą stanowić młode ziemniaki ze szparagami. Lekki majonez wzbogaci ten posiłek, dodając mu delikatności.
Soczyste przekąski
Sezonowe warzywa smakują jeszcze lepiej z własnoręcznie przygotowanymi dipami. Marchewka, bataty, cukinia czy seler pokrojone w słupki i zaserwowane w estetycznych kubeczkach mogą być znakomitą przekąską, gdy podamy ją z oryginalnymi sosami. Do ich przygotowania może posłużyć Majonez Kielecki Lekki WSP „Społem”. Wrażenie na bliskich zrobi dip wymieszany ze skyrem, dwoma łyżkami majonezu, łyżeczką orientalnej przyprawy curry oraz szczyptą soli i pieprzu. Dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej idealny będzie sos zrobiony z jogurtu greckiego, dwóch łyżeczek majonezu, odrobiny ziół prowansalskich, soli i pieprzu oraz łyżeczki oliwy z oliwek. Jeśli chcemy zadbać o dodatkowe źródło białka, warto przyrządzić tradycyjny hummus z ciecierzycy, wzbogacony odrobiną majonezu oraz soli. To alternatywne wersje dipów do maczania, które są lekkostrawne oraz pozwalają utrzymać letnią dietę.
Majonez Kielecki Lekki doskonale nadaje się także do przygotowania pełnoziarnistych tortilli, które możemy zaserwować na rodzinnym pikniku. Zdrowszą wersję placków warto posmarować odtłuszczonym majonezem i dodać swoje ulubione warzywa takie, jak: sałata, papryka, czy ogórek. Jest to pełnowartościowa przekąska, która doda energii do każdej letniej aktywności.
Więcej o Majonezie Kieleckim Lekkim i innych produktach WSP „Społem” można przeczytać na stronie: https://www.wspspolem.com.pl/produkty