Kurczące się zasoby wody i rosnące emisje CO₂ – to wyzwania dla całego świata. I choć rozwiązań często szuka się na poziomie międzynarodowych strategii, to coraz więcej zależy od działań lokalnych. Browar Kasztelan w Sierpcu udowadnia, że zmiana może zaczynać się właśnie tutaj, na Mazowszu – poprzez codzienną odpowiedzialną pracę i technologiczną innowację. W opublikowanym Lokalnym Raporcie Wpływu browar pokazuje, jak rozwija się odpowiedzialnie – i osiąga realne efekty.
Branżowy lider w oszczędzaniu wody – rekordowy wynik z Sierpca
Według ONZ do 2030 roku świat może mierzyć się ze znaczącym deficytem wody pitnej. W Sierpcu każda kropla wody jest niezwykle cenna. Dzięki systemowi odzysku wody, lampom UV dezynfekującym wodę i kreatywnym rozwiązaniom zespołów, zużycie wody w Browarze Kasztelan spadło do zaledwie 2,28 hl na każdy hl piwa – to najlepszy wynik w Carlsberg Polska i jeden z najlepszych w branży w Polsce*. Kasztelan zużywa o 16% mniej wody niż średnia krajowa wśród największych producentów piwa. Co tydzień odzyskuje nawet 4 000 hl wody, która trafia ponownie do obiegu, to ponad 235 000 czajników pełnych wody.
Najniższy ślad węglowy
Kasztelan to również branżowy lider* w redukcji emisji CO₂ – z wynikiem 1,85 kg CO₂e/hl. Kluczem do sukcesu okazała się m.in. instalacja odzysku ciepła z młóta (odpad po warzeniu piwa), które wykorzystywane jest w procesach technologicznych, takich jak podgrzanie wody i piwa niepasteryzowanego. Dodatkowo 100% energii elektrycznej wykorzystywanej w browarze pochodzi ze źródeł odnawialnych.
– Średni ślad węglowy browaru w Polsce to ponad 2,2 kg CO₂e/hl[1]. W Sierpcu zeszliśmy znacząco poniżej tej wartości. Pokazujemy, że da się to robić lokalnie i nowocześnie – mówi Michał Jankowski, Dyrektor Browaru Kasztelan.
Mniej odpadów i wracające butelki – zamykamy obieg
Browar, który tworzy wspólnotę i czuje globalną odpowiedzialność
Zachęcamy do zapoznania się z Lokalnym Raportem Wpływu:
https://www.carlsbergpolska.pl/media/scbdx5pt/lokalny-raport-wp%C5%82ywu-browaru-kasztelanwww.pdf
*Na podstawie danych z Raportów ESG trzech największych producentów branży piwnej w Polsce.
[1] Źródło: dane z raportów ESG.