W konkursie zorganizowany przez „Rzeczpospolitą” wzięło udział pięć banków: Credit Agricole, BGŻ BNP Paribas, PKO BP, BZ WBK i Alior Bank. W kategorii prognoz jednomiesięcznych Jakub Olipra zajął 1. miejsce, natomiast w przewidywaniach z 3-miesięcznym wyprzedzeniem uplasował się na 2. pozycji. Ranking zawierał prognozy Wskaźnika Cen Żywności FAO oraz prognozy cenowe dziewięciu produktów rolnych w Polsce: mleka, drobiu, wieprzowiny, wołowiny, jaj, pszenicy, kukurydzy, rzepaku i cukru.
– Trzeba dobrze rozumieć specyfikę danego rynku. Ważne są także modele matematyczne, które umożliwiają opisanie tej rzeczywistości liczbami. Dlatego najlepszy efekt daje połączenie wiedzy eksperckiej i statystyki – powiedział „Rzeczpospolitej” Jakub Olipra na pytanie o sekret skuteczności swoich prognoz.
Jakub Olipra jest w Credit Agricole starszym specjalistą do spraw analiz makroekonomicznych i jednym z niewielu w kraju ekspertów specjalizujących się w analizowaniu rynku spożywczego. W 2016 roku został wyróżniony w konkursie Narodowego Banku Polskiego na najlepsze propozycje reform polskiej gospodarki za pracę pod tytułem „Uwolnić potencjał polskiej wsi”. Od 2017 r. współpracuje z Polską Izbą Mleka przygotowując analizy na potrzeby Tygodniowego Insidera oraz Polskiej Izby Mleka.
Warto przypomnieć, że w styczniu zespół ekonomistów Credit Agricole, w składzie: Jakub Olipra, Jakub Borowski, Krystian Jaworski, znalazł się w czołówce rankingu najlepszych prognostów trendów ekonomicznych w Polsce. Zestawienie przygotował dziennik „Parkiet”. Wówczas nasi eksperci okazali się bezkonkurencyjni w kategorii prognozowania PKB i sprzedaży detalicznej.