w , , ,

Jak zaaranżować kuchnię zgodnie z zasadą trójkąta roboczego?

Kuchnia to serce każdego domu. Dlatego warto zadbać o to, aby była nie tylko piękna, ale i funkcjonalna, ułatwiając codzienne przygotowywanie posiłków. Pomocne w tym będzie skuteczna organizacja przestrzeni kuchennej, w tym wykorzystanie zasady trójkąta roboczego. Co kryje się pod tym terminem? Jak wdrożyć tę regułę w praktyce, by uczynić swoją kuchnię maksymalnie użyteczną? Na te pytania odpowiada Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK. 

Optymalna organizacja przestrzeni kuchennej to fundamentalny element wygodnego gotowania i efektywnej pracy w kuchni. W celu osiągnięcia tej harmonii, w kuchni stosuje się zasadę trójkąta roboczego. Skupia się ona na trzech kluczowych obszarach – kuchence, zlewie i lodówce. Jest to klucz do efektywności i wygody w trakcie gotowania oraz przygotowywania posiłków.

Czym jest trójkąt roboczy?

Idea trójkąta roboczego jest prosta i intuicyjna. Trzy najważniejsze sprzęty kuchenne, czyli kuchenka, zlew i lodówka, powinny być rozmieszczone na planie trójkąta, aby zminimalizować potrzebę przemieszczania się między nimi podczas wykonywania codziennych czynności kuchennych.  Takie ułożenie tworzy logiczny i wygodny układ.

Ważnym celem zasady trójkąta roboczego jest minimalizacja dystansu i przeszkód między kuchenką, zlewem i lodówką. Optymalna odległość między nimi nie powinna przekraczać 7 metrów, co zapewnia wygodne poruszanie się w kuchni. Dzięki temu, podczas gotowania czy przygotowywania posiłków, nie trzeba marnować czasu na długie przemieszczanie się między sprzętami, co znacznie przyspieszy proces przygotowywania dań – wyjaśnia Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.

Lodówka, gdzie przechowujemy produkty spożywcze, powinna być dostępna w zasięgu ręki, zwłaszcza podczas przygotowywania posiłków. Unikajmy jednak umieszczania jej zbyt daleko od pozostałych elementów trójkąta roboczego, by nie tracić czasu. Z kolei miejsce, w którym umieścimy zlewa, zaplanujmy tak, aby umożliwiało swobodne korzystanie zarówno przed, jak i po przygotowaniu potraw. Ważne jest, aby wokół zlewu była odpowiednia przestrzeń na odpadki oraz naczynia.

Kuchenka w trójkącie roboczym

Kuchenka, często uważana za serce kuchni, powinna być umieszczona w bezpośrednim sąsiedztwie blatów roboczych. To właśnie na niej odbywa się bowiem gotowanie, smażenie, pieczenie i przyrządzanie dań. Wybierając odpowiedni model, warto zwrócić uwagę na jej funkcje i rozmiar, aby spełniała wszystkie potrzeby kulinarnych pasjonatów.

Każda ze stref trójkąta roboczego wymaga odpowiedniego przygotowania, jednak miejsce do gotowania jest najważniejsze w kuchni. Aby było ono możliwie jak najlepiej urządzone, warto pomyśleć o nowoczesnej i wygodnej kuchence, na przykład w technologii „gaz pod szkłem”. Gazowe płyty ceramiczne są nie tylko wygodne, ale również bardzo estetyczne. Korzystają z gazu, który jest ekonomicznym rozwiązaniem, zużywając jedynie śladowe ilości prądu – mówi Stanisław Szyling z DYNACOOK.

Ceramiczne płyty gazowe DYNACOOK oferują użytkownikom kilka wielkości płyty. Można tym samym dopasować je jak najlepiej do swojego wnętrza. Model DYNACOOK X3 to klasyczna szerokość kuchenki 60 cm, która posiada 3 pola grzejne ułożone w taki sposób, aby maksymalnie wygodnie korzystać z płyty podczas gotowania nawet w większych garnkach. Model X4 posiada 4 pola grzejne, ale rozstawione na płycie w taki sposób, by jeszcze wygodniej gotować na wszystkich polach jednocześnie. Model X5 to propozycja dla prawdziwych fanów gotowania – aż 5 pól grzejnych to opcja na solidne gotowanie dla prawdziwych smakoszy.

Gazowa płyta ceramiczna daje nam również wygodę umiejscowienia jej w dowolnym miejscu. Tworząc trójkąt roboczy, tego typu kuchenkę możemy umiejscowić np. na wyspie kuchennej, dając sobie  jednocześnie wyjątkowo komfortową przestrzeń do poruszania się miedzy trzema kluczowymi punktami kuchni.

Trójkąt roboczy – wybór mebli 

Podczas aranżacji kuchni zgodnie z zasadą trójkąta roboczego, równie ważny co rozmieszczenie sprzętów kuchennych jest wybór odpowiednich mebli. Jak wyjaśnia ekspert marki DYNACOOK, w przypadku wyboru szafek kuchennych i półek, umieśćmy je blisko kuchenki, zlewu i lodówki, aby przechowywanie składników, garnków czy innych akcesoriów było wygodne, a same sprzęty – jak najbardziej dostępne. Blaty robocze powinny być dostatecznie szerokie, by zapewnić miejsce do przygotowywania posiłków:

Jeśli mamy wystarczająco dużo miejsca, warto rozważyć dodanie wyspy kuchennej. To doskonałe rozwiązanie, które może służyć jako dodatkowa przestrzeń robocza, miejsce do przygotowywania poszczególnych dań lub strefa spożywania posiłków. Upewnijmy się jednak, że będzie dobrze umiejscowiona względem trójkąta roboczego. Co więcej, jeżeli planujemy spożywanie posiłków w kuchni, starajmy się umieścić stół i krzesła w pobliżu strefy jedzenia, jednak bez strat w płynnym przemieszczaniu się między kuchenką, zlewem i lodówką.

Wybierajmy również meble, które oferują dodatkowe rozwiązania do przechowywania – wysuwane półki, organizatory do szuflad i inne akcesoria, które ułatwią utrzymanie kuchni w porządku.

Zasada trójkąta roboczego stanowi klucz do efektywnej i ergonomicznej organizacji przestrzeni kuchennej. Wybierając meble i sprzęt kuchenny, taki jak innowacyjne płyty gazowe DYNACOOK, tworzymy kuchnię, która łączy wysoką funkcjonalność z estetyką. Dzięki tym rozwiązaniom, gotowanie staje się nie tylko efektywne, ale także satysfakcjonujące, pozwalając tworzyć wykwintne dania w przyjaznym środowisku.

Załączniki

Napisane przez GutPR

Jesteśmy kreatywnym zespołem z potencjałem i dużym doświadczeniem w branży budowlanej, wnętrzarskiej, internetowej, finansowej, spożywczej, kosmetycznej, motoryzacyjnej, prawnej, IT i wielu innych. Stawiając na ciągły rozwój, ciągle wyznaczmy sobie nowe cele i z entuzjazmem przyjmujemy kolejne wyzwania, co przekłada się na coraz bogatsze portfolio naszych usług.

Dzięki systematycznej, obustronnie korzystnej współpracy z dziennikarzami i partnerami oraz praktycznemu doświadczeniu współpracowników, realizujemy powierzone nam zadania na najwyższym poziomie.

Nasz profesjonalizm znajduje odzwierciedlenie w referencjach od wielu naszych dotychczasowych Partnerów Biznesowych. Minimalizujemy wydatki, a także szanujemy czas naszych Klientów, osiągając najwyższą efektywność prowadzonych projektów.

Nasze zaangażowanie nie kończy się na jednostkowym projekcie dla Klienta, budujemy długotrwałe, obustronnie korzystne relacje biznesowe, proponując Klientowi nowe drogi decyzyjne dla rozwoju biznesu. Czyni to naszą współpracę nie tylko efektywną, ale i daleko wybiegającą w przyszłość.

MSI prezentuje nowe chłodzenie wodne AIO – MAG CORELIQUID E Series

JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO NOWEGO SEZONU GRZEWCZEGO? CZY BIOPALIWA SĄ LEKIEM NA ENEGETYCZNY BÓL GŁOWY POLAKÓW?