w

Gruszka Sticky Rice

Jesień sprzyja deserom podawanym na ciepło, które wykorzystują dojrzałe owoce i tworzą wyraziste połączenia smaków. Coraz częściej w takich propozycjach pojawiają się inspiracje zaczerpnięte z kuchni azjatyckiej, w której ryż o delikatnej strukturze łączy się ze słodkimi dodatkami. Gruszka Sticky Rice wpisuje się w ten kierunek, pozostając jednocześnie prostym domowym deserem opartym na łatwo dostępnych składnikach.

W tym przepisie kleisty, jaśminowy ryż podawany jest z gruszkami przygotowanymi z dodatkiem mleczka kokosowego i przypraw. Ważnym elementem receptury jest Cukier Trzcinowy Diamant, jego subtelna nuta melasy podkreśla smak owoców, nadając całości lekką słodycz. To nieskomplikowane, a efektowne danie, które zabierze nas w kulinarną podróż.

SKŁADNIKI:       

Ryż:
100 g ryżu jaśminowego
150 ml mleka kokosowego
2 łyżki Cukru Trzcinowego Diamant

Gruszki:
1 duża dojrzała gruszka
1 łyżka Cukru Trzcinowego Diamant
1 łyżka masła
½ łyżeczki cynamonu
kilka kropli soku z cytryny

Dodatki:
prażony sezam, wiórki kokosowe
parę listków mięty
odrobina mleka kokosowego do polania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wydłużając czas o 3 minuty. W rondelku podgrzej mleko kokosowe z Cukrem Trzcinowym Diamant. Wymieszaj gorący ryż z mlekiem kokosowym, pozostawiając odrobinę do polania na końcu. Przykryj i odstaw na 10–15 minut, aby wchłonął mleczko.

Pokrój gruszkę w cienkie plastry. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier trzcinowy, cynamon i kilka kropli soku z cytryny. Pozwól mieszance lekko się skarmelizować, wrzuć gruszki i smaż 2–3 minuty, aż zmiękną i zyskają złoty odcień.

Na talerzu ułóż porcję kleistego ryżu i połóż ciepłe karmelizowane gruszki. Polej resztą mleka kokosowego. Posyp prażonym sezamem i wiórkami kokosowymi, udekoruj listkiem mięty.

Gruszka Sticky Rice to deser, który dobrze uzupełnia menu inspirowane kuchniami Azji Południowo-Wschodniej. Sprawdzi się jako łagodniejsze zakończenie kolacji opartej na pikantnych lub aromatycznych daniach, tworząc spójny finał takiej kompozycji.

Więcej inspiracji kulinarnych z wykorzystaniem produktów Diamant można znaleźć na stronie: www.diamant.pl/przepisy.

Napisane przez Soul&Mind

Skarby numizmatyki na wyciągnięcie ręki – Mennica Polska zaprasza na niecodzienną wystawę

Nowość! MAAGtherm Sill od MAAG Polska – ciepły parapet zmieniający okno w kompletny system izolacji