w

Gotuj w parze i na parze – apetyczne przepisy na walentynkowe dania

Nic tak nie zbliża jak wspólne gotowanie i jedzenie. Przygotowywanie posiłków w parze z ukochaną osobą uczy współpracy, jest okazją do rozmowy, a także bycia ze sobą oraz wspólnego tworzenia. Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na walentynkowe dania na parze, które przygotujesz z piekarnikiem Samsung Dual Cook Steam™ z podwójną komorą – dla podwójnych efektów i podwójnej przyjemności z gotowania i jedzenia. 

Jest coś, co zbliża bardziej niż wspólne spożywanie posiłków – jest to wspólne gotowanie. Gotowanie w parze wpływa pozytywnie na relacje w związku i pozwala na jego wzmocnienie. Dlatego też „kuchenna randka” może być doskonałym pomysłem na spędzenie czasu, nie tylko w Walentynki. Jeśli kogoś kochamy, chcemy, aby jadł smacznie, ale także zdrowo. Dzięki piekarnikowi Samsung Dual Cook Steam™ z opcjami parowymi i podwójną komorą upieczemy „dwie pieczenie na jednym ogniu”, a jego inteligentne funkcje sprawią, że cały proces przebiegnie o wiele przyjemniej.

Podziel się kulinarnym doświadczeniem 

W piekarniku Samsung Dual Cook Steam™ przygotujemy dwie potrawy jednocześnie, w różnych trybach i temperaturach, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej inspirująco i ciekawie. Dzięki specjalnemu separatorowi, który dzieli urządzenie na dwie komory, możemy przygotować w nim zupełnie różne dania – w tym jedno na parze – nie martwiąc się o przenikanie zapachów. Piekarnik pozwala na korzystanie z komory urządzenia w 8 różnych konfiguracjach, które umożliwiają przygotowanie smacznych, różnorodnych dań przy pomocy termoobiegu, grilla oraz kilku trybów parowych, w tym funkcji gotowania na parze w specjalnym naczyniu. Nasze kulinarne doświadczenia wzbogacą również funkcje poprawiające jakość smaku przyrządzanych potraw, takie jak m.in. Air Sous Vide (technologia pieczenia próżniowego) i Air Fry (technologia smażenia niskotłuszczowego)[1]. 

 

Teraz dzięki aplikacji SmartThings[i] możemy gotować nie tylko zdrowiej, ale również bardziej „smart”. Aplikacja nie tylko pomoże nam w zarządzaniu zdalnie procesem gotowania, ale także zarekomenduje przepisy zgodne z naszymi preferencjami. Urządzenie wyposażone zostało również w kamerę AI Pro Cooking, dzięki której za pomocą wybranego smartfona[2] nie tylko zdalnie zajrzymy do piekarnika, ale również nakręcimy 10-sekundowy film poklatkowy z całego procesu pieczenia. Ale to nie jedyna funkcja kamery AI Pro Cooking. Nawet, jeśli nie wiemy w jakiej temperaturze przygotować nasze danie, kamera rozpozna je po włożeniu do piekarnika i zarekomenduje najlepsze parametry pieczenia.

  

Poniżej kilka wyjątkowych walentynkowych przepisów na dania na parze, które możecie wykorzystać gotując wspólnie w domu.

 

 

 

Mule w sosie szampańskim z warzywami korzeniowymi

 

Składniki:

 

–    2 fioletowe marchewki, obrane i pokrojone w kostkę

 

· 2 pomarańczowe marchewki, obrane i pokrojone w kostkę

 

· 300 g brukwi lub rzepy, obranej i pokrojonej w kostkę

 

· 100 g rzodkiewek przekrojonych na pół

 

· 1 burak, obrany i pokrojony w kostkę

 

· 2 łyżki oliwy z oliwek

 

· 4 gałązki świeżego tymianku

 

· 1 łyżka masła

 

· 2 szalotki, drobno posiekane

 

· 1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana

 

· 200 ml szampana lub wytrawnego wina musującego

 

· szczypta cukru pudru

 

· 200 ml śmietanki kremówki

 

· 1 kg muli, oczyszczonych i pozbawionych włókien

 

· 1 bagietka

 

· 100 g miękkiego masła

 

· 1 ząbek czosnku, rozgnieciony

 

· 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

 

· 1 łyżka posiekanych listków świeżego tymianku

 

Podziel piekarnik Dual Cook na dwie komory za pomocą separatora i rozgrzej górną do 200°C, wybierając termoobieg. Warzywa korzeniowe: marchew, brukiew, rzodkiewkę i buraki pokrój w 2 cm kostkę. Wymieszaj z 1 łyżką oleju i gałązkami tymianku i rozsyp na blasze do pieczenia. Dobrze dopraw solą i pieprzem i piecz 25-30 minut, aż pieczone warzywa będą miękkie.

 

Zmniejsz temperaturę w górnej części piekarnika do 170°C. Rozetrzyj składniki masła czosnkowo-ziołowego w miseczce. Natnij bagietkę w 4 cm odstępach (nie przecinaj do końca, zachowaj bagietkę w jednym kawałku). Włóż łyżeczką trochę masła do każdego nacięcia. Zawiń bagietkę w folię aluminiową. Piecz 8-10 minut, aż masło się rozpuści. Pozostaw bagietkę w folii do czasu podania.

 

Napełnij zbiornik zasilający generator pary wodą do maksimum. Przełóż mule do naczynia Steam Cook i podłącz je do generatora pary w dolnej części piekarnika. Włącz tryb gotowania na parze. Gotuj przez 10 minut, aż mule się otworzą.

 

 Po rozpoczęciu pieczenia dwóch dań w piekarniku przechodzimy do przygotowania sosu szampańskiego

 

Podgrzej 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła w rondlu, na średnim ogniu. Podsmażaj szalotki i seler przez 10 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie będą złote. Dodaj szampana i cukier puder. Dobrze wymieszaj i dopraw czarnym pieprzem (mule zapewnią słony smak). Mieszaj, aż sos przestanie się pienić i zredukuje się o połowę. Dodaj śmietankę. Gotuj przez 10 minut, aż sos zgęstnieje, a następnie zdejmij rondel z ognia.

 

Rozdziel pieczone warzywa korzeniowe do 4 płytkich miseczek, a następnie nałóż na nie mule. Parujący płyn z muli dodaj do sosu szampańskiego. Podgrzej krótko na średnim ogniu, a następnie wlej do miseczek z warzywami korzeniowymi i mulami.

 

Wyjmij bagietkę czosnkową z folii i podawaj z mulami gotowanymi na parze. Bagietka czosnkowa świetnie nadaje się do maczania w kremowym sosie szampańskim.

 

Szparagi na parze z pieczonym czosnkiem i masłem cytrynowym

 

Składniki:

 

· 1 mała główka czosnku

 

· ½ cytryny

 

· 600 g szparagów bez końcówek

 

· 100 g masła w temperaturze pokojowej

 

· 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki

 

· Chrupiące pieczywo do podania (może być również focaccia, na którą przepis podajemy poniżej)

 

Podziel piekarnik Dual Cook na dwie komory (używając separatora) i rozgrzej górną do 170°C, wybierając termoobieg. Zawiń czosnek w folię aluminiową i umieść w naczyniu do pieczenia obok połówki cytryny położonej przekrojoną powierzchnią do dołu. Piecz przez 25 minut, aż cytryna się lekko przypiecze, a czosnek stanie się miękki.

 

Napełnij wodą zbiornik zasilający generator pary. Szparagi włóż do naczynia Steam Cook i podłącz je do generatora pary w dolnej części piekarnika. Włącz tryb gotowania na parze i gotuj przez 10-12 minut, aż szparagi zmiękną.

 

Ucieraj widelcem masło z pieprzem, dodaj sól. Przeciśnij przez praskę 4 ząbki pieczonego czosnku i dodaj do masła. Całość nadal ucieraj. Następnie wyciśnij sok z pieczonej cytryny i dodaj zioła.

 

Wyjmij szparagi z piekarnika, wyłóż na ciepłe talerze. Na każdą porcję nałóż masło i lekko potrząśnij talerzem, aby równo pokryło szparagi. Podawaj z chrupiącym pieczywem.

 

Chleb rozmarynowy (focaccia)

 

Składniki:

 

– 500 g białej mąki chlebowej + odrobina do posypania

 

– 7 g suszonych drożdży

 

– 2 łyżki drobno posiekanego rozmarynu + garść gałązek

 

– 3 upieczone ząbki czosnku, drobno posiekane lub rozgniecione nożem na pastę

 

– 1 łyżeczka drobnej soli morskiej

 

– 2 łyżki oliwy z oliwek + ok. 3 łyżek do posmarowania

 

– 300 ml ciepłej wody

 

– szczypta płatków soli morskiej

 

Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże, posiekany rozmaryn, czosnek, sól, oliwę z oliwek i wodę, po czym opuszkami palców wymieszaj składniki, aż się połączą. Uformuj kulkę, przełóż ciasto na posypaną odrobiną mąki powierzchnię i wyrabiaj je przez 10 min, aż będzie gładkie i elastyczne. Rada: Aby zrobić pieczony czosnek, rozgrzej piekarnik do 175°C, wybierając termoobieg. Całą główkę czosnku zawiń w folię aluminiową i połóż na małej blasze do pieczenia. Piecz przez 25 min do miękkości.

 

Przełóż ciasto do czystej miski, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 1-2 godz., aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie, zagnieć je ponownie, a następnie rozciągnij na natłuszczonej blasze o wymiarach 25 x 35 cm lub w płytkiej formie do pieczenia. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30-40 minut, aż po raz kolejny podwoi swoją objętość.

 

Napełnij szufladkę wodą do maksimum. Wyjmij separator i rozgrzej piekarnik Dual Cook do 180°C i włącz termoobieg ze wspomaganiem parą na średnim poziomie. Posyp ciasto gałązkami rozmarynu i posmaruj oliwą jego wierzch. Następnie palcami wygładź nierówności. Na koniec posyp ciasto płatkami soli morskiej. Piecz przez 30-35 minut, aż chleb będzie złocisty i chrupiący.

 

Przed pokrojeniem na kwadraty, pozostaw do ostygnięcia na kratce. Ten uniwersalny chlebek może być podawany jako przekąska lub przystawka, bez dodatków lub z nimi. Świetnie smakuje maczany w sosie, podany z zupą lub w formie kanapki.

  

Artykuł ma charakter poradnikowy

  


  

 

[1] W zestawie nie znajduje się zgrzewarka ani folia do zgrzewarki. Specyfikacja produktu: Piekarnik parowy (NV7B42251AK/U2) | Samsung Polska

[2] Aplikacja Samsung SmartThings działa z systemem operacyjnym Android 8.0 (Oreo) lub nowszym, który jest zoptymalizowany pod kątem smartfonów firmy Samsung. Ta aplikacja obsługuje również system iOS 13 lub nowszy dla modeli iPhone’a. Aplikacja SmartThings jest dostępna w sklepie App Store i Play Store.

 

Wymagane połączenie z Wi-Fi oraz konto Samsung Account

  

 

 


  

 

[i] Wymaga dostępu do sieci bezprzewodowej, konta Samsung Account i aplikacji Samsung SmartThings. Aplikacja Samsung SmartThings działa z systemem operacyjnym Android 8.0 (Oreo) lub nowszym, który jest zoptymalizowany pod kątem smartfonów firmy Samsung. Ta aplikacja obsługuje również system iOS 13 lub nowszy dla modeli iPhone’a. Aplikacja SmartThings jest dostępna w sklepie App Store i Play Store. ** Opcja dostępna w niektórych wersjach językowych, m.in. angielskiej, francuskiej, niemieckiej, włoskiej i hiszpańskiej. Brak dostępnej w wersji polskiej. 

 

 

 

Załączniki

Karp odpowiedzią na konsumenckie trendy

Polityka monetarna w Europie Środkowo-Wschodniej: przed zakrętem