w

Faszerowane jajka z orzechami włoskimi KRESTO

Na twardo, w sałatce czy wypiekach – jajeczne dania królują na wielkanocnych stołach. Do palety smaków warto dodać również te faszerowane. Finezji nadaje kolor. Czerwona kapusta sprawdza się idealnie w roli barwnika, a orzechy KRESTO Select uzupełniają kompozycję smaków. Smacznego!

Składniki:

• 5 jajek
• 150 g kapusty czerwonej
• 1 l wody
• 1 łyżeczka cukru
• 4 łyżki octu spirytusowego
Farsz:

• 1 łyżeczka majonezu
• 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
• Sól, pieprz do smaku
• 1 łyżka soku z buraków do zabarwienia farszu (opcjonalnie)
• Orzechy włoskie KRESTO Select
Wykonanie:

1. Jajka ugotuj na twardo. Kapustę poszatkuj i przełóż ją do garnka, dodaj wodę oraz łyżeczkę cukru.
2. Marynatę zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj ocet. Wymieszaj i ostudź.
3. Ugotowane jajka obierz, przełóż je do naczynia i zalej marynatą, przykryj i odstaw na przynajmniej 12 godzin.
4. Gdy jajka nabiorą pięknego, fioletowego koloru, wyjmij je z marynaty, przekrój na pół i wydrąż z nich żółtka.
5. Do żóltek dodaj majonez oraz jogurt naturalny i dopraw do smaku, całość dokładnie wymieszaj na gładką masę (opcjonalnie do połowy farszu dodaj łyżkę soku z buraków, aby uzyskać różowy kolor).
6. Połówki jajek wypełnij farszem, a na wierzch wyłóż orzechy włoskie KRESTO Select.

Napisane przez FlyPR

Risotto z cukinią i zielonym groszkiem

Wegańskie ciasto mech z owocami liofilizowanymi KRESTO