W weekend od 3 do 5 lutego 2012 r. w Centrum Janki dostępne będą tradycyjnie przygotowane przysmaki pochodzące od regionalnych producentów. Na uwagę zasługują między innymi małe, kurpiowskie ciasteczka – fafernuchy, które będą dostępne na stoisku z pieczywem kurpiowskim. Są one od wielu lat pieczone na terenie Puszczy Białej, a tradycja ich wypieku jest pielęgnowana i przekazywana z pokolenia na pokolenie. W przeszłości, fafernuchy pieczono niemal w każdym domu na terenie Puszczy, wyłącznie na Nowy Rok. Maria Żywirska w książce „Puszcza Biała, jej dzieje i kultura” (Warszawa 1973) podaje następujący przepis na fafernuchy: „z mąki pszennej z dodatkiem wody, miodu, paru całych jaj oraz dość znacznej ilości pieprzu zagniatano twarde ciasto i długo wyrabiano. Z wyrobionego ciasta formowano wałki grubości kiełbasy i krajano na ukośne ciasteczka. Fafernuchy musiały być pierne, tego wymagała tradycja”.
Oprócz pieprznych słodkości z Mazowsza, podczas jarmarku można będzie kupić także produkty z Podlasia, Małopolski i Warmii. Wśród nich znajdą się wędliny z małej masarni znajdującej się w miejscowości Łyski koło Białegostoku, sery korycińskie, miody, świeże soki owocowe, domowe pierogi, ogórki kiszone i smalec z Sierpca. Na straganach prezentowane będzie również rękodzieło artystyczne. Jarmark będzie czynny w piątek i sobotę od godz. 9.00 do 21.00, a w niedzielę od godz. 9.00 do 20.00.