w , ,

Ekologia na co dzień? Zacznij od pieczywa!

Loaves of Home Baked Leavened Bread made of wheat and buckwheat flour, raisins, tumeric using an antique recipe

Pieczywo to dla większości z nas podstawa śniadań lub kolacji. Dlatego też przy wyborze chleba, warto zwrócić uwagę nie tylko na jego świeżość, ale i na skład. Czasem starsze wypieki na półkach sklepowych mogą stanowić siedlisko pleśni i bakterii. Warto także pamiętać, że gotowe produkty pakowane są w jednorazowe, foliowe opakowania generują mnóstwo odpadów. Aby urozmaicić nasze menu, a także postawić krok w stronę ekologicznych rozwiązań, wprowadźmy do diety własną, domową alternatywę.

Przygotowanie pieczywa w domu jest nie tylko łatwym, ale i ekonomicznym procesem. Masowa produkcja chleba wymaga większego zużycia energii. Z kolei w domowych warunkach jest ono mniejsze, szczególnie jeśli wypiekamy kilka bochenków jednocześnie. Domowy chleb stanowi doskonałą alternatywę dla sklepowych wypieków, nie tylko ze względu na świeżość i smak, ale również i cenę. Chrupiące wypieki wyśmienicie zaprezentują się na stole podczas wspólnych posiłków oraz imprez, a niezastąpiony smak domowego, polskiego pieczywa oczaruje podniebienia biesiadników.  

Ekologia na talerzu

Wypiekanie chleba w domu pozwala przede wszystkim na dopasowanie ilości pieczywa do potrzeb domowników, co z kolei pomaga w uniknięciu marnowania żywności. Atutem domowego pieczywa jest także pełna kontrola nad użytymi składnikami. Przygotowując domowe pieczywo możemy skorzystać z ekologicznych i lokalnych składników, a tym samym zmniejszyć ilość cukru, soli, a także uniknąć wszelkich polepszaczy oraz konserwantów. Dzięki wykorzystaniu najwyższej jakości półproduktów, nasz chleb będzie bogaty w błonnik, witaminy, minerały oraz inne składniki odżywcze. Przykładem takiego produktu jest Mąka Na Chleb od Młyna Jaczkowice.

Produkty Młyna Jaczkowice powstają w dolinie Odry z najlepszych odmian pszenicy. Na wysoką jakość produktów wpływają zarówno żyzne, dolnośląskie ziemie, jak i wiedza oraz wieloletnie doświadczenie specjalistów. Mąkę Na Chleb typu 750 wyróżnia kremowo-biała barwa. Nadaje ona wypiekom złotego koloru. Wysokoenergetyczna mąka z Młyna Jaczkowice stanowi także bogate źródło błonnika, dodając do wypieków witaminy z grupy B i E oraz sole mineralne.

Mąka Na Chleb z Młyna Jaczkowice to doskonały, kuchenny asystent. Świetnie sprawdzi się przy przygotowaniu chleba w różnego rodzaju maszynach do pieczenia chleba czy robotach kuchennych. Gwarantuje zarówno niezapomniany smak i aromat, jak i charakterystyczny, apetyczny kolor. Nie bez znaczenia jest także brak składników konserwujących. Z kolei samodzielne przygotowanie pieczywa stanowi ekologiczny zamiennik sklepowych wypieków.  

Przepis na domowy chleb

Składniki:

  • 700 g „Mąki na Chleb” Domowa Piekarnia
  • 450 ml ciepłej wody
  • 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy drożdże, sól, cukier, olej i wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut aż do osiągnięcia gładkiej i elastycznej konsystencji. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu znowu wyrabiamy ciasto i formujemy chleb. Przekładamy na pospaną mąką blachę i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 st. C. i pieczemy przez około 35 minut.

Napisane przez GutPR

Jesteśmy kreatywnym zespołem z potencjałem i dużym doświadczeniem w branży budowlanej, wnętrzarskiej, internetowej, finansowej, spożywczej, kosmetycznej, motoryzacyjnej, prawnej, IT i wielu innych. Stawiając na ciągły rozwój, ciągle wyznaczmy sobie nowe cele i z entuzjazmem przyjmujemy kolejne wyzwania, co przekłada się na coraz bogatsze portfolio naszych usług.

Dzięki systematycznej, obustronnie korzystnej współpracy z dziennikarzami i partnerami oraz praktycznemu doświadczeniu współpracowników, realizujemy powierzone nam zadania na najwyższym poziomie.

Nasz profesjonalizm znajduje odzwierciedlenie w referencjach od wielu naszych dotychczasowych Partnerów Biznesowych. Minimalizujemy wydatki, a także szanujemy czas naszych Klientów, osiągając najwyższą efektywność prowadzonych projektów.

Nasze zaangażowanie nie kończy się na jednostkowym projekcie dla Klienta, budujemy długotrwałe, obustronnie korzystne relacje biznesowe, proponując Klientowi nowe drogi decyzyjne dla rozwoju biznesu. Czyni to naszą współpracę nie tylko efektywną, ale i daleko wybiegającą w przyszłość.

Dzień robotów w CH RONDO – technologia przyszłości na wyciągnięcie ręki

Badanie: 70% Polaków robi zdjęcia lub screeny produktów, które planuje kupić