w

Dzień, w którym nie wypada się stresować!

Otwórz się na nowe!

Najlepiej oczywiście byłoby tego dnia wziąć sobie wolne (tym bardziej, że w tym roku wypada w piątek) i skupić się wyłącznie na relaksie. Jeśli jest to jednak niemożliwe i do dyspozycji będziemy mieć zaledwie kilka godzin, warto skrupulatnie zaplanować ten czas. Jeśli mamy swój niezawodny patent na relaks – wspaniale! Ale może warto spróbować czegoś nowego?

Zacznijmy od…sportu , który jest jednym z najlepszych sposobów na stres. Podczas wysiłku fizycznego produkowana jest endorfina, czyli hormon szczęścia. Możemy być więc pewni, że choć z treningu wrócimy zmęczeni, to z uśmiechem na twarzy i w pełni energii do działania. .

Po treningu zafundujmy sobie gorącą kąpiel , która nie tylko zrelaksuje, ale również zapobiegnie mogącym pojawić się po wysiłku fizycznym zakwasom.

A na koniec bomba relaksacyjna! Najpierw przygotujmy coś orzeźwiającego dla podniebienia, co wpłynie również kojąco na zszargane nerwy, czyli mus jabłkowy z melisą . Dobierzmy odprężającą (taką, którą naprawdę lubimy, i która działa na nas uspokajająco) muzykę (muzykoterapia) i zapalmy kilkazapachowych świec lub kadzidełek (aromaterapia) .Usiądźmy lub połóżmy się w wygodnej pozycji, najlepiej otulając się mięciutkim pledemi poddajmy chwili. Delektując się musem przywołajmy w pamięci miejsce, w którym lubimy przebywać lub w którym chcielibysmy się znaleźć np. letni domek w górach czy plażę z tegorocznych wakacji. Wizualizacje tego typu doskonale poprawiają samopoczucie, oddalają napięcie i pomagają w walce ze stresem. Delektujmy się więc chwilą i pamiętajmy, że to jeden
z nielicznych momentów, które dedykujemy tylko i wyłącznie sobie!

Przepis na Mus jabłkowy z melisą autorstwa aktorki Moniki Mrozowskiej i Jej męża Macieja Szaciłło*

Składniki dla 2 osób:

4 twarde kwaśne jabłka

1 łyżeczka trzcinowego Cukru Królewskiego BIO

sok z połówki limonki

mała garść świeżej melisy

Dekoracja

trzcinowy Cukier Królewski BIO

2 plasterki limonki

2 listki melisy

Jabłka obieram ze skórki, kroję w małą kostkę i wrzucam do garnka. Dodaję sok z limonki oraz trzcinowy Cukier Królewski BIO i duszę, aż jabłka staną się miękkie. Następnie miksuję na jednolitą masę. Podaję z drobno pokrojoną melisą, w wysokich szklankach ozdobionych trzcinowym Cukrem Królewskim BIO, plasterkiem limonki i listkiem melisy.

*Przepis pochodzi z ksiązki „Fajna babka, ale ciacho” autorstwa Moniki Mrozowskiej – Szaciłło i Macieja Szaciłło.

Avatar photo

Napisane przez Open Media

Nowe drzewa w Łęgu

B(i)o lubię to!