w

Dżem mirabelkowy z rozmarynem – smak lata zatrzymany w słoiku

Wrzesień to czas, kiedy mirabelki jeszcze dojrzewają w ogrodach i pojawiają się na straganach, przypominając o ostatnich chwilach lata. Ich naturalna słodycz w połączeniu z ziołowym akcentem rozmarynu daje ciekawy efekt smakowy. Przygotowanie dżemu z tych składników to prosty sposób, by zachować wspomnienie wakacji na chłodniejsze dni.

Sezon na te owoce trwa krótko, dlatego to najlepszy moment, by wykorzystać je w kuchni. Słodycz mirabelek w połączeniu z gałązką rozmarynu nabiera głębi, gdy całość zamienimy w aksamitny dżem. Dzięki Cukrowi Żelującemu Diamant 2:1 cały proces zajmuje tylko kilka minut. Gotowy przetwór świetnie pasuje do pieczywa, naleśników czy kruchych ciasteczek. Może być także dodatkiem do serów i mięs, nadając im oryginalnego charakteru.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mirabelek
  • 500 g Cukru Żelującego Diamant 2:1
  • Gałązka rozmarynu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mirabelki umyj i wydryluj. Przełóż do garnka z grubym dnem, zasyp Cukrem Żelującym Diamant 2:1. Dodaj gałązkę rozmarynu i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez 3 minuty. Przełóż do słoiczków. Idealnie komponuje się na kanapce z burratą lub ricottą.

 Więcej inspiracji kulinarnych z wykorzystaniem cukru Diamant można znaleźć na stronie: www.diamant.pl/przepisy

Napisane przez Soul&Mind

Wrzesień w słoiku – marynowane jabłka w korzennym stylu

BERGER Bau wyremontuje drogę wojewódzką nr 333 na odcinku od węzła Legnica Północ do granicy miasta Legnica