Genewa, Szwajcaria, lipiec 2012.
Na tegorocznych targach IBA w Monachium firma DuPont zorganizuje pokaz promocyjny (w hali A1 na stoisku 320), podczas którego zaprezentuje swoje nowe rozwiązanie – DuPont Industrial Bakery Solutions (DIBS; http://www2.dupont.com/Industrial_Bakery_Solutions/en_GB/index.html). Tę najnowszą inicjatywę sygnowaną marką DuPont™ Teflon® opracowano z myślą o fachowcach z branży piekarniczej, aby zapewnić im dostęp do najlepszych rozwiązań w zakresie powłok zapobiegających przywieraniu, a tym samym podnieść wydajność i higienę procesu produkcyjnego, a także jakość i wartość odżywczą wyrobów oferowanych przez piekarnie.
Podstawą koncepcji DIBS są stosowane w tacach i formach wypiekowych wysokiej jakości powłoki zapobiegające przywieraniu, które umożliwiają bezproblemowe zsuwanie lub wyjmowanie pieczywa z blachy. Zastosowana technologia zapewnia łatwość, niezawodność oraz powtarzalność procesu przygotowywania szerokiego asortymentu wypieków z wykorzystaniem różnorodnych tac i form – bez użycia oleju. Wszystko to dzięki doskonałej odporności fluoropolimetrów na składniki pieczywa w cyklicznym wielokrotnym procesie wypiekania.
Takie rozwiązania przyniosą zakładom piekarniczym wiele natychmiastowych korzyści, a w tym:
- wydłużenie okresu użytkowania tac czy form,
- większy przerób oraz brak konieczności stosowania pomocniczych środków ułatwiających zdejmowanie gotowych wyrobów.
- wyeliminowanie oleju i innych tłuszczów z procesu pieczenia, które przyczynia się również do poprawy wyglądu wyrobów i ich jakości, przy jednoczesnym ograniczeniu kosztów obsługi technicznej i czyszczenia.
Wyniki szczegółowych badań opinii zarówno dostawców jak i użytkowników świadczą dobitnie, że zakłady piekarnicze potrzebują wyposażenia łatwego w utrzymaniu, które uprościłoby pracę pomiędzy kolejnymi cyklami wypieków oraz pozwoliłoby ograniczyć do absolutnego minimum kosztowne przestoje (nawet 9000 USD za godzinę).
DuPont działa aktywnie w sektorze piekarniczym od ponad 25 lat. Opracowuje i wprowadza na rynek systemy powłok opartych na fluoropolimerach, znane pod marką Teflon®, przeznaczone do stosowania w blachach i formach do pieczenia bułek, chleba zwykłego i kanapkowego oraz bagietek. Firma zdobyła rozległą wiedzę, cenne doświadczenie i doskonałe rozeznanie potrzeb fachowców z tej branży, co stanowi mocny fundament systemów DIBS – najnowszej inicjatywy stworzonej z myślą o specyficznych potrzebach zakładów piekarniczych. Uczestnictwo w Programie Ochrony Marki DIBS oraz w organizacji międzynarodowej sieci partnerów pomaga im osiągnąć wyższe standardy jakościowe.
Kluczową zaletą DIBS jest dostępność i możliwość doboru takich powłok zapobiegających przywieraniu, które najlepiej odpowiadają potrzebom wynikającym ze specyfiki produkcji, obejmującej konkretne składniki, właściwy proces pieczenia i kształt gotowego wyrobu. Dlatego właśnie DuPont wprowadza na rynek pakiet ośmiu systemów powłok DIBS Teflon®, przeznaczonych przede wszystkim do stosowania podczas wypieku chleba, rogalików i pieczywa cukierniczego. Systemy te podzielono na cztery grupy:
- DIBS F – systemy stosowane do blach płaskich lub z niewielkimi wgłębieniami (np. do bułek lub rogali);
- DIBS D – systemy do form głęboko tłoczonych (np. do chleba kanapkowego);
- DIBS P – systemy przeznaczone do blach perforowanych, płaskich lub falistych (np. do bagietek);
- DIBS S – systemy do blach i form specjalnego przeznaczenia (np. do pizzy, precli itp.).
Międzynarodowa sieć partnerów DIBS
Osiem wspomnianych systemów można stosować wyłącznie do blach oraz form produkowanych i oferowanych przez sieć licencjonowanych sprzedawców DIBS. Odrębna sieć partnerów obejmuje licencjonowanych wykonawców aplikacji, uprawnionych do nakładania powłok DIBS. Systemy te będą początkowo dostępne w Europie, Australii i Chinach. Wprowadzanie systemów DIBS i poszerzanie sieci sprzedawców oraz koncesjonowanych wykonawców aplikacji w innych regionach nastąpi w latach 2012–2013.
Licencjonowani wykonawcy aplikacji to firmy z grona operatorów urządzeń do nakładania powłok fluoropolimerowych, które uzyskały uprawnienia w zakresie doboru i nakładania jednego lub kilku systemów DIBS na nowe blachy i formy wytwarzane przez sprzedawców DIBS lub do ich ponownego nakładania na blachy i formy używane w określonej liczbie cyklów wypieku. Kwalifikację linii do nakładania powłok zgodnie z globalnymi standardami jakości przeprowadza bezpośrednio firma DuPont. Proces ten poprzedza nadanie operatorowi statusu koncesjonowanego wykonawcy aplikacji, a zgodność z rygorystycznymi wymaganiami jest sprawdzana podczas corocznych audytów.
W targach będzie uczestniczyło wielu sprzedawców i wykonawców aplikacji, którzy na swoich stoiskach zaprezentują własne rozwiązania z wykorzystaniem systemów DIBS. Firma DuPont podzieli się natomiast doświadczeniami zdobytymi podczas szeroko zakrojonych testów nowych systemów, a także przedstawi przykłady rozwiązań (pokaz tac i form na różnych etapach ich funkcjonowania) potwierdzające przewagę technologii DIBS nad innymi systemami powłok oferowanymi na rynku.