w

Disaronno – włoski likier z renesansowym rodowodem. Jesienne propozycje drinków

Likier Disaronno doskonale smakuje podany na kostkach lodu, ale może być także składnikiem wielu drinków i koktajli, w zależności od dodatków do podania przed czy po jedzeniu, w upalne popołudnie lub jesienny wieczór.

Aksamitny i wyrafinowany smak likieru DISARONNO ma swój rodowód w najbardziej romantycznym i twórczym okresie historii Włoch – Renesansie. W roku 1525 Bernardo Luini – genialny uczeń Leonardo da Vinci przyjął zlecenie namalowania fresku Cudownej Madonny w kościele w Saronno. Muzą artysty była piękna oberżystka, która w podzięce za zaszczyt pozowania, podarowała artyście butelkę bursztynowego likieru o niezwykle bogatym aromacie i delikatnym smaku jednocześnie. I tak powstała legenda: z prostego gestu uprzejmości, unikalnej, domowej receptury łączącej sekret składników.

Disaronno Sparkling – doskonała alternatywa dla szampana czy wina musującego, podawanego na powitanie gości, podczas popołudniowych I wieczornych spotkań.

  • 4,5 cl DISARONNO
  • Prosecco lub szampan na dopełnienie

Najlepiej smakuje podane w kieliszkach do białego wina, na kostkach lodu. Można ozdobić plasterkiem cytryny.

Disaronno Italian Kisses – słoneczny i pobudzający, przypominający o lecie i przywołujący uśmiech.

  • 3 cl DISARONNO
  • 1 cl sok z granatów
  • Prosecco na dopełnienie

Wlej DISARONNO i sok z granatów do wysokich kieliszków do szampana, a następnie dopełnij prosecco. Możesz udekorować skórką z pomarańczy.  

Baw się odpowiedzialnie z DISARONNO.

Więcej informacji znajduje się na stronie: www.disaronno.com oraz  na blogu www.beoriginale.com.

Avatar photo

Napisane przez Estoria.pl

Budujemy kominek w domu

Para Paints partnerem festiwalu Kultura 2.0