Odkryj wyjątkowe ciasteczka, które łączą w sobie maślany aromat z chrupkością prażonych migdałów i orzeźwiającą, cytrusową nutą. To idealny deser, który zaskakuje smakiem i ujmuje formą. Smacznego!
Składniki:
Ciastka:
• 160 g mąki orkiszowej tortowej/typ 700
• 100 g migdałów w płatkach KRESTO
• 60 g ksylitolu
• 100 g masła
• 1 jajko
• łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier pomarańczowy:
• ok 5-7 łyżek ksylitolu zmielonego na puder
• ok 2 łyżeczki mleka kokosowego lub jogurtu
• otarta skórka z 2 pomarańczy
Dodatkowo:
• białko jajka (do posmarowania ciastek)
• garść migdałów w płatkach KRESTO (do posypania ciastek)
Wykonanie:
1. Pozostaw masło w temp. pokojowej aby zmiękło.
2. Upraż na patelni migdały w płatkach, następnie dobrze je wystudź i zmiel na mąkę.
3. Mikserem utrzyj masło z jajkiem z ksylitolem. Dodaj mąkę z migdałów, mąkę orkiszową oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto aż będzie plastyczne i włóż je na ok. 45 min do lodówki.
4. Po tym czasie wyjmij połowę ciasta i rozwałkuj je miedzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wycinaj ciasteczka w kształcie jajka następnie układaj na blaszce.
5. W co drugim ciasteczku wytnij kółko.
6. Ciastka z wyciętym kółkiem posmaruj białkiem i posyp rozdrobnionymi migdałami w płatkach.
7. Piecz w nagrzanym piekarniku do 160°C ok. 15-20 minut do zarumienienia.
8. Około 5 łyżek ksylitolu w pudrze (możesz go zmielić w młynku do kawy) wymieszaj z mlekiem kokosowym lub jogurtem oraz skórką z pomarańczy.
9. Ciasteczka posmaruj lukrem i nakładaj ciastko z dziurką aby kztałtem nawiązywało do formy jajka.