Już 31 marca miłośnicy słodkich przekąsek będą mieli powód do świętowania – tego dnia przypada Światowy Dzień Budyniu! Z tej okazji marka WINIARY zaprasza do udziału w konkursie Lekkie śniadanie z budyniem bez cukru – to już ostatni moment na przesłanie zgłoszenia i wygranie wyjątkowych nagród.
Klasyczny deser
Budyń jest deserem, który w Europie funkcjonuje w różnych wersjach i pod wieloma nazwami – we Włoszech jest to budino, w Hiszpanii budín, a we Francji boudin. W Polsce jest to wszystkim znany mleczny deser, który zyskał popularność w XIX wieku. To właśnie z tego okresu pochodzą pierwsze przepisy, stanowiące bazę pod dzisiejsze budynie. Co ciekawe, początkowo budyń wcale nie był deserem! W XVII wieku przygotowywano go jako danie mięsne – na bazie mleka, ryżu, drobiu lub ryby – i serwowano głównie arystokracji. Dopiero później stał się słodkim przysmakiem.Obecnie budyń to nie tylko szybka przekąska, ale także niezastąpiony składnik wielu smacznych potraw i deserów. Dostępny w różnych wariantach smakowych, z pewnością trafi w gust każdego łasucha.
Konkurs na Lekkie śniadanie z budyniem bez cukru
Świętować można na różne sposoby, a jednym z nich może być przygotowanie pysznego śniadania z budyniem dla siebie, rodziny lub przyjaciół. Marka WINIARY zaprasza do udziału w wyjątkowym konkursie pod hasłem: Lekkie śniadanie z budyniem bez cukru. Zadanie polega na przygotowaniu ulubionego śniadania z wykorzystaniem budyniu WINIARY, wykonaniu autorskiego zdjęcia potrawy, a następnie opublikowaniu go na dwa możliwe sposoby: na swoim profilu na Instagramie, oznaczając profil @winiary i dodając hashtag #BudyńWINIARY (profil uczestnika musi być publiczny) lub na Facebooku w komentarzu pod postem konkursowym.
Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody! Do wygrania jest 10 zestawów zastawy stołowej z kamionki dla 6 osób oraz 10 kompletów kokilek w kształcie serca. Zgłoszenia do konkursu trwają od 16 do 30 marca 2025 roku i mogą wziąć w nim udział tylko osoby pełnoletnie[1].
Przepis na przepyszne śniadanie – skyrniczki
A jeśli chcesz spróbować czegoś wyjątkowego – przygotuj wyśmienite skyrniczki, czyli nowy przepis od WINIARY na lekkie śniadanie z budyniem bez cukru. Do przygotowania porcji na 2 kokilki o pojemności 300ml potrzebne będą:
- 400g skyru
- 2 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru WINIARY
- Erytrol lub inne ulubione słodzidło (opcjonalnie)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 łyżka płatków migdałów
- Skórka starta z cytryny
- Świeże owoce do dekoracji (maliny, borówki)
Przygotowanie śniadania jest bardzo łatwe i każdy przyrządzi je bez problemu:
- Płatki owsiane wymieszaj z masłem orzechowym, płatkami migdałów i skórką z cytryny.
- Ułóż masę na spodzie foremek do deserów.
- Skyr wymieszaj z jajkami, budyniem, erytrolem i sokiem z cytryny. Masę przelej do foremek.
- Piecz w 170°C przez ok. 30 minut.
- Podawaj ze świeżymi owocami i ciesz się pysznym, lekkim śniadaniem. Smacznego!
Sprawdź ten przepis na profilu WINIARY www.instagram.com.
Więcej inspiracji kulinarnych na www.winiary.pl.
[1] Regulamin konkursu na: www.121pr.pl. Organizator: 121 PR – Justyna Dzieduszycka-Jędrach.
***
O marce WINIARY
WINIARY łączą to, co najlepsze w tradycji polskiej kuchni z nowoczesnym podejściem do gotowania. Marka towarzyszy Polakom już od ponad 80 lat, kiedy to na terenie dawnej osady Winiary pod Kaliszem powstała Fabryka WINIARY. W ofercie ma ponad 230 produktów, a wśród nich m.in. zupy, pasty, majonezy, buliony, sosy, dania gotowe, przyprawy, galaretki, kisiele czy budynie. Marka WINIARY inspiruje, dostarcza pyszne i proste w przygotowaniu przepisy oraz dzieli się wiedzą na temat zbilansowanych i wartościowych potraw. Serwis internetowy winiary.pl jest jedną z najpopularniejszych stron kulinarnych w Polsce i największym polskim serwisem kulinarnym prowadzonym przez markę. Od 2020 roku WINIARY angażują się również w działania na rzecz niemarnowania żywności, realizując szeroką kampanię „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”. W tegorocznym rankingu Best Brands Poland 2023, marka zwyciężyła i została wybrana najlepszą polską marką – Best Polish Brand.
Więcej informacji oraz kulinarne inspiracje znaleźć można na:
Strona WWW | Facebook | Instagram | YouTube | TikTok
Dodatkowych informacji udziela:
Małgorzata Wrochna, Junior Account Manager, Publicis Consultants,
malgorzata.wrochna@publicis-consultants.com, tel. +48 692-520-880