W 1578 roku uchwałą sejmu warszawskiego, powołano do życia sąd państwowy, zwany Trybunałem Koronnym, który zawsze jesienią obradował w Piotrkowie. Już w tym czasie, w całym Królestwie Polskim, a także poza jego granicami, miasto słynęło z produkcji doskonałego piwa. Ale tradycje piwowarskie Piotrkowa Trybunalskiego sięgają znacznie wcześniej, bo aż XIII wieku, o czym dziś nie wiedzą nawet sami mieszkańcy miasta. To tutaj w 1466 roku Kazimierz Jagiellończyk powołał do życia pierwsze w świecie czopowe od napojów fermentacyjnych, czyli pierwowzór dzisiejszej akcyzy. W XVI wieku piotrkowskie piwo, z uwagi na doskonałą jakość, uchwałą sejmową uzyskało status piwa przewoźnego z prawem rozwożenia do bliższych i dalszych miejscowości, a później status piwa zagranicznego. Według dokumentów lustracyjnych z 1564 roku, w mieście było aż 154 piwowarów warzących złocisty trunek, którym raczyli się książęta, królowie, dwory królewskie, delegacje poselskie, posłowie, senatorowie, starostowie, biskupi, księża – ogółem szlachta, duchowieństwo, mieszczaństwo i chłopstwo przybywające na targi i jarmarki. Od wieków piwo z Piotrkowa Trybunalskiego stanowiło doskonałą wizytówkę miasta. Tak było aż do zakończenia II wojny światowej, kiedy to ostatni piotrkowski browar, wraz ze śmiercią jego właściciela, został znacjonalizowany przez Państwo.
Dziś tradycje browarnicze Piotrkowa Trybunalskiego ożywia Browar SULIMAR, który na pamiątkę jesiennych obrad Trybunału Koronnego w Piotrkowie, wprowadza nową linię piw TRYBUNAŁ. W ofercie dostępne są dwa gatunki: TRYBUNAŁ TRÓJSŁODOWE oraz TRYBUNAŁ MIODOWE.
TRYBUNAŁ TRÓJSŁODOWE to piwo jasne pełne warzone tradycyjnymi metodami, bez dodatku konserwantów, czy przyspieszaczy fermentacji. Produkowane jest na bazie trzech rodzajów słodu: pszenicznego, jęczmiennego oraz karmelowych. Swój smak, złocisty kolor i głębię zawdzięcza wolnej fermentacji i długiemu procesowi leżakowania.
TRYBUNAŁ MIODOWE to piwo jasne pełne warzone na bazie naturalnych miodów akacjowych i wielokwiatowych. Warzone jest w oparciu o tradycyjne, średniowieczne metody piwowarstwa, bez konserwantów i ulepszaczy. To piwo, w którym miód uczestniczy w całym procesie warzenia, a nie jak w przypadku innych piw miodowych, dodawany jest na samym końcu, jedynie dla zapachu. Dlatego TRYBUNAŁ MIODOWE jest szlachetnie treściwe i rześkie. Dla zachowania pełnych walorów smakowych piwo jest niefiltrowane, czego dowodem jest zmętnienie i osad drożdżowy na dnie butelki.
Oba piwa TRYBUNAŁ, smakiem, charakterem i wizerunkiem nawiązują do historii regionu. Ich receptury oraz tradycyjne metody warzenia odtworzone i opracowane zostały na podstawie odnalezionych dokumentów historycznych z XIII wieku. Na ich etykietach widnieje ratusz miejski w Piotrkowie Trybunalskim, będący siedzibą Trybunału Koronnego oraz staropolscy szlachcice raczący się złocistym trunkiem. Mariusz Supady, Prezes Browaru SULIMAR mówi: „Moją ambicją jest ożywienie chlubnych tradycji piwowarskich naszego miasta, tak aby o piotrkowskim piwie głośno było w całej Europie, tak jak to miało miejsce przed wiekami.” Wygląda na to, że z piwami TRYBUNAŁ może to się udać.