Aronia – zdrowie w naturze
Aronia oraz porzeczka, choć tak niepozorne, kryją w sobie cały pakiet usług prozdrowotnych. Dodają energii, usuwają zmęczenie, zarówno fizyczne jak i psychiczne. Jak podkreśla ekspert firmy Alfa – producenta ALFA NECTARU, powstałego na bazie tych owoców „regularne spożywanie aronii zapobiega chorobom nowotworowym, hamuje procesy starzenia, wspomaga ściany naczyń krwionośnych, łagodzi dolegliwości trzustki i wątroby oraz wpływa na przemianę materii. Ponadto, powinny zażywać ją osoby szczególnie podatne na stres”. Owoce aronii mają dodatkowo działanie oczyszczające, wspomagające pozbywanie się z organizmu metali ciężkich (np. ołowiu). Dodatkowo, aronia jest niezwykle bogata w antocyjany, które mają zbawienny wpływ na wzrok, co jest szczególnie ważną informacją jeżeli spędzamy długie godziny przed komputerem. Nie powinno się o niej zapominać szczególnie w okresie letnim, gdyż chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Ciekawostką jest fakt, że owoce aronii można stosować również w formie maseczki, która wykazuje wówczas działanie bakteriobójcze oraz ściąga rozszerzone pory.
Czarna porzeczka chorobie mówi „nie”
Wysokie walory odżywcze oraz zdrowotne ma także czarna porzeczka. Owoc ten powszechnie stosowany jest w leczeniu chorób reumatycznych, stanów zapalnych jamy ustnej, anginy, chrypki i kaszlu, kamicy dróg moczowych. Co więcej działa przeciwzapalnie i ściągająco na błony śluzowe żołądka i jelit, a także hamuje rozwój drobnoustrojów przewodu pokarmowego. Warto wspomnieć, że w jednej garści porzeczek znajduje się dobowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Nie da się jej przedawkować, dlatego kawosze oraz palacze, z racji podwójnego zapotrzebowania, mogą zajadać się nimi do woli. Ponadto czarna porzeczka bogata jest w rutynę, która poprawia kondycję cery trądzikowej oraz w cynk, który w połączeniu z siarką wzmacnia włosy oraz paznokcie. Warto też wspomnieć o nagromadzeniu w czarnej porzeczce soli mineralnych (potas, wapń, fosfor i magnez) i mikroelementów (jod, cynk, żelazo, mangan), co w przypadku owoców jest niezwykle rzadkie.
Mimo cennych wartości odżywczych aronii i porzeczki, owoce te często schodzą na drugi plan, gdyż zazwyczaj sięgamy po inne źródła witamin. Jest to duży błąd, biorąc pod uwagę fakt, że aronia i czarna porzeczka są jednymi z najzdrowszych owoców w naszej strefie klimatycznej. Zatem warto o nich pamiętać nie tylko podczas przygotowywania posiłków, lecz również traktować je jako naturalny odpowiednik lekarstw. Tak jak czyniły to nasze babcie, podając nam do picia ciepłą herbatę z sokiem z tych owoców. Zdecydowanie nie powinniśmy ich ignorować i idąc za ich przykładem do woli korzystać z cudownych darów natury.