w

RANDKA NA GWIAZDKĘ MICHELIN

14 lutego obchodzimy Walentynki nazwane tak na cześć liturgicznego dnia Św. Walentego, patrona zakochanych. W Polsce święto miłości zyskało popularność dopiero w latach 90. XX wieku, a więc jest stosunkowo młodym zwyczajem. Tego dnia spędzamy czas z wybrankami swojego serca, a jednym z najpopularniejszych sposobów na romantyczny wieczór jest wspólne wyjście do restauracji. – Miejsca w NUCIE na dzień zakochanych rozeszły się w ciągu kilku minut od uruchomienia rezerwacji na luty – mówi Andrea Camastra, szef kuchni w tej nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji. Nic dziwnego: Walentynki to doskonała okazja, by zaskoczyć swoją drugą połówkę czymś naprawdę wyjątkowym, a bez wątpienia trwająca około 3 godzin kolacja degustacyjna, podczas której zjemy dania wyglądające jak małe dzieła sztuki do takich doświadczeń należy.

Jedzenie jest jednym z bardziej sensualnych doświadczeń, o czym przypomniała nam jakiś czas temu kinowa produkcja z Juliette Binoche w roli głównej. „Bulion i inne namiętności”, bo o tym filmie mowa, ukazywał proces gotowania i jedzenia w niezwykle zmysłowy sposób opowiadając o miłości do kreacji i smakowania, doświadczania życia i czerpania z niego pełnymi garściami. Za wyborną kolacją kryje się zawsze pewna opowieść, dlatego randka w restauracji z gwiazdką Michelin będzie unikatowym doświadczeniem, o którym szybko nie zapomnimy. A symfonia smaków skomponowana przez wybitnego szefa kuchni oraz serwowana przez dbających o najmniejszy detal kelnerów pobudzi nasze zmysły i wprawi nas w wyjątkowy nastrój. W końcu, czym byłby dzień zakochanych bez odrobiny magii, która czai się w każdym kęsie i każdym spojrzeniu?

Afrodyzjaki na talerzu – dania, które rozbudzą zmysły 

W Walentynki warto spróbować dań, które zachwycą smakiem oraz… rozbudzą nasze zmysły za sprawą afrodyzjaków, składników znanych ze swoich właściwości podnoszących nasze libido. Na pierwszym planie pojawiają się tu owoce morza: ostrygi, krewetki czy małże, które od wieków kojarzone są z namiętnością i zmysłowymi doznaniami. Skorupiaki idealnie komponują się z winem musującym, które podkreśla ich delikatny smak. Wśród przypraw potrafiących wprowadzić w stan rozkoszy wskazuje się m.in. szafran i anyż mające wyjątkowy, intensywny aromat. Jednak same składniki to nie wszystko – aby wyczarować z nich idealne połączenie potrzebny jest kreatywny, nie bojący się eksperymentować szef kuchni będący rzemieślnikiem i artystą w jednej osobie. – Dnia serwowane w NUCIE mają zaskakiwać i wprawiać w stan euforii. Uwielbiam obserwować twarze naszych gości, ich mimika wyraża często więcej niż jakikolwiek komplement – opowiada chef Camastra. Wyrafinowane i finezyjnie podane dania docenione przez inspektorów Michelin to bez wątpienia przepis na wyjątkowe Walentynki.

Sztuka na talerzu

Estetyka talerza ma ogromny wpływ na to, jak postrzegamy posiłek i w jaki sposób wpływa on na nasze emocje. W restauracjach z gwiazdką Michelin każdy szczegół, od kształtu talerza po kolor i teksturę składników, jest starannie zaplanowany. Wysublimowane, minimalistyczne dekoracje, takie jak jadalne kwiaty, mikro zioła czy puder, sprawiają, że danie staje się prawdziwym dziełem sztuki i przypomina niekiedy bardziej obraz lub rzeźbę niż tradycyjny posiłek. Czy to nie przesada? – Odpowiednie rozplanowanie każdego elementu na talerzu pozwala stworzyć harmonijną i kompletną całość wprowadzającą gości w oszołomienie. Wiele dań można jeść na różne sposoby: smakować części dania osobno lub zestawiać w różne konstelacje tworzone z elementów znajdujących się na talerzu – tłumaczy sous-chef z restauracji NUTA, Filip Niewiatowski. Odpowiednie podanie dania ma wzbogacać doznania kulinarne i sprawiać, że każdy kęs nabierze wyjątkowego charakteru.

Luksus w każdym detalu 

Kolacja w restauracji z gwiazdką Michelin to nie tylko wyśmienite jedzenie, ale także niezapomniana atmosfera, która tworzy idealne tło dla wyjątkowej chwili. Wystrój wnętrza, eleganckie, subtelne światło oraz dopracowane detale, takie jak świeże kwiaty czy nienaganne nakrycia stołu, sprawiają, że akurat to wyjście z ukochaną osobą jest idealne. Sącząca się z głośników muzyka dopełnia przestrzeń, w której czas zdaje się zwalniać, pozwalając na pełne zanurzenie się w chwili. Profesjonalna obsługa subtelnie dba o to, byśmy czuli się wyjątkowo. Tu każdy element jest częścią większej historii o miłości: smak, wzrok, słuch oraz zapach tworzą komplementarne doświadczenie.

Kolacja we dwoje w restauracji z gwiazdką Michelin to doświadczenie, które nie kończy się wraz z opuszczeniem lokalu. Wyjątkowe smaki, aromaty i wrażenia zostają w pamięci na długo, stając się częścią wspólnych doświadczeń, a następnie wspomnień. Każdy kęs, każdy łyk wina tworzy niezatarty ślad, ponieważ stanowi przeżycie przekraczające granice zwykłego posiłku.

 —
Andrea Camastra – jeden z najbardziej utalentowanych i uhonorowanych szefów kuchni w Polsce. Były właściciel restauracji Senses, pięciokrotnie uhonorowanej gwiazdką Michelin za sprawą autorskiego polsko-włoskiego menu. Senses jako pierwsza restauracja w Polsce znalazła się także na prestiżowej liście 50 Best Discovery. Od 2015 roku członek „Oxford Encyklopedia Osobistości Rzeczpospolitej Polskiej” – tytuł przyznany mu za całokształt dotychczasowych osiągnięć w dziedzinie kulinarnej, a obecnie również magister Uniwersytetu Oxford. Propagator nowatorskiej techniki gotowania „note-by-note” (nuta-po-nucie), która sięga po czysteraz pojedyncze cząstki smaków i zapachów, pozyskiwane z naturalnie występujących w przyrodzie składników. Prof. Hervé This, twórca kuchni molekularnej, uznał Andrea Camastrę za następcę legendarnego Ferrana Adrii z restauracji El Bulli. W 2015 r. uznany przez przewodnik Gault&Millau Polska za „Szefa Kuchni Przyszłości”, a w 2017 r. za „Szefa Kuchni Roku”. Andrea Camastra znalazł się również na liście 100 Best Chefs in the World 2019 wg. prestiżowego francuskiego magazynu „Le Chef”. W roku 2020 rząd Republiki Włoskiej i włoskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych umieściły Andreę Camastrę na liście najbardziej utalentowanych i odnoszących największe sukcesy włoskich profesjonalistów na scenie międzynarodowej ostatniego stulecia

Napisane przez Gabriela Jarosławska

IKONA BEZ PRAW – HISTORIA BRITNEY SPEARS JUŻ DOSTĘPNA NA ARTE.TV